Šabac - Više od 150 radnika „Zorka - zaštite bilja a.d.“ Šabac juče je dobilo otkaze. Prethodno je, tokom uskršnjih praznika, upozorenje pred otkaz poštom primilo 250 štrajkača. Očekuje se da će i preostalih 100 upozorenih radnika narednih dana dobiti otkaze. U obrazloženju stoji da su radnici otkaze dobili zbog povrede radne discipline tako što su rukovodstvu i radnicima sprečavali ulazak u fabrički krug.

- Očekivali smo otkaze. To je poslednje što jedan neozbiljan vlasnik može da uradi. U zakonitom štrajku smo od 17. marta - kaže Milenko Avrić, predsednik Štrajkačkog odbora.

On objašnjava da su tokom marta i aprila u fabriku dolazile razne inspekcije.

- Kad je bila protivpožarna inspekcija, 22. marta, upozorili smo rukovodstvo i radnike da ne ulaze u krug fabrike, jer nikome nismo mogli da garantujemo bezbednost. Ovo je hemijska fabrika sa zapaljivim hemikalijama. Štrajkački odbor se obavezao da obezbeđuje fabriku, imovinu i lica, a oni su to naveli kao razlog za otkaz pominjući da je prekršena radna disciplina - kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milenko Avrić.

Radnici su stupili u štrajk zato što im nisu od decembra isplaćene plate i zato što nisu ispunjeni uslovi iz kupoprodajnog ugovora.

Krajem marta Agencija za privatizaciju zatražila je od Živana Jojića, vlasnika „Zorka- Zaštite bilja“, da u roku od 60 dana obezbedi kontinuitet proizvodnje ili će kupoprodajni ugovor biti raskinut. Agencija za privatizaciju konstatovala je da vlasnik nije uredno isplaćivao zarade, poreze i doprinose za zaposlene. Utvrđeno je umanjenje poslovnih prihoda za 13 odsto u odnosu na 2004. godinu i poslovni gubitak u 2005. za 18,4 odsto veći nego u prethodnoj godini. Nalazi Agencije su potvrdili navode štrajkačkog odbora.

- Kako obezbediti kontinuitet proizvodnje ako 250 ljudi dobije otkaze, a 80 ih se nalazi na bolovanju? Nama je ostalo još 33 dana do kraja roka koji je ostavila Agencija za privatizaciju, uz nadu da bi nas posle toga kupio novi, kvalitetniji kupac. Druga opcija je - stečaj. To ne bih voleo, ali bolje je i tako nego ovo - navodi Avrić.

Otpušteni radnici pripremaju tužbe protiv vlasnika, a o svemu su obavešteni Agencija za privatizaciju, lokalna samouprava i inspekcija rada.

Živan Jojić, vlasnik „Zorka - zaštita bilja“, nije se obratio ni radnicima, a ni medijima.

Izvor


Vezani članci:

Šta će biti s Zorka Biljem? (9. 4. 2006)

Rukovodiocima zabranili ulaz (23. 3. 2006)

Štrajk u "Zaštiti bilja" (20. 3. 2006)

Hoće plate i raskid ugovora (8. 12. 2005)