Praznik rada, 1. maj, tradicionalno će biti obeležen širom sveta, a po svemu sudeći "najvrelije" u Sjedinjenim Američkim Državama, kolevci prvomajskog praznika.

Glavni motiv okupljanja radnika biće borba za prava imigranata i ukidanje zakona HR4437. Takozvana Koalicija 25. mart pozvala je radnike da tog dana održe generalni štrajk. Ovom pozivu odazvali su se, pre svega, vozački kamiona i radnici u lukama, a podršku će im dati i studenti.

Skup će nositi simboličan naziv "Dan bez imigranata" a vozači Los Anđelesa planiraju da blokiraju saobraćaj u gradu. Oni će zahtevati da imigranti dobiju pravo da formiraju sindikate i pravedniju podelu zarada i njihov rast od 25 odsto. Okupljanje je podržala i organizacija Industrijski radnici sveta. Ta organizacija smatra da radnička klasa ne poznaje granice i rase. Oni ocenjuju da je kapitalistički proces izvlačenja kapitala iz siromašnih zemalja putem tzv. sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Latinske Amerike direktno uticao i na pojačanu migraciju u SAD. U IRS ocenjuju da su preduzetnici u SAD "gladni" imigranata pošto mogu da im isplaćuju zarade niže od "minimalca" I to u uslovima rada na koje domicilna radna snaga ne pristaje.

Kako se prošlog meseca na demonstracijama okupilo oko dva miliona radnika širom Amerike, očekuje da ih 1. maja bude mnogo više. Istina, u San Dijegu mnogi advokati imigranata pozvali su svoje klijente da ne učestvuju u protestu, a pozivu se pridružio Međunarodni sindikat radnika u sektoru usluga. Oni, naime, procenjuju da bi političko angažovanje bilo mnogo produktivnije za prava 12 miliona ilegalnih imigranata u SAD nego štrajkovi.

U Meksiku za 1. maj biće organizovan "Veliki američki bojkot" uperen protiv američkih kompanija u toj zemlji. U e-mailovima koji kruže zemljom šalje se poruka sa sloganom "Zapamti, ništa gringo 1. maja". Meksikanci su pozvani da tog dana ne kupuju u lancima kao što su MEKDONALDS, Dankin Donats, Vol Mart, Burger King... Demonstrante će predvoditi najveći meksikanski sindikat Federacija revolucionarnih radnika i farmera. Njima bi trebalo da se pridruže i još dva velika sindikata - sindikat radnika u telefoniji i sindikat radnika u automobilskoj industriji.

Velika prvomajska parada biće organizovana u Londonu, ali se neće previše baviti pravima imigranata već penzijama i radnim mestima. Poruka Vladi Velike Britanije glasiće "Želimo sigurne dobro plaćene poslove i dobro popunjene penzijske fondove". Centralna povorka krenuće u jedan sat posle podne od Klerkenvel Grina a cilj će biti Trafalgar skver gde bi trebalo da stignu u 14.30 časova gde će biti održan protest. Planirano je da se u Londonu okupe i radnici iz ostalih delova zemlje. Glavni organizator skupa je britanski Kongres sindikata u saradnji sa sindikatima LMDOC i Amikus, a među govornicima najavljeni su i gradonačelnik Londona Ken Livingston, sindikalci iz Južne Afrike i Australije i sindikalni aktivisti Britanije i predstavnici penzionerskih udruženja.

Prvog maja biće aktivna i organizacija Juromejdej (Evropski prvi maj). Predstavnici ove organizacije najavljuju da će zahtevati socijalnu jednakost za sve radnike u Evropi i slobodan protok radnika. U Juromejdeju smatraju da je dvodecenijska liberalizacija tržišta rada donela samo povećanje siromaštva i nije smanjila nezaposlenost. Predstavnici ove organizacije posebno su poneseni uspehom nedavnih protesta u Francuskoj. Osim osnovnih zahteva oni će tražiti i hitno usvajanje direktive o radnicima na određeno vreme, obezbeđivanje evropskog minimalca, jednaka prava za sve polove, zatvaranje centara za imigrante, lakše dobijanje stanova, slobodan daunloud i aploud informacija na internetu, besplatne informacije iz oblasti kulture. Prošle godine ova organizacija okupila je više od 200.000 ljudi u dvadesetak gradova u kojim ima svoje kancelarije - Amsterdamu, Barseloni, Berlinu, Kopenhagenu, Hamburu, Mariboru, Londonu, Torinu, Parizu....

Veliki odziv očekuje se i u Moskvi gde će 1. i 2. maja biti organizovana masovna okupljanja i parada na Crvenom trgu. Prvi maj se u toj zemlji proslavlja i na državnom nivou tako da se očekuje i održavanje vojne parade. Nekada poznat pod nazivom Dan solidarnosti internacionalnih radnika, danas u Rusiji nosi naziv Prolećni dan i Dan rada.

U Francuskoj predstavnici Generalne konfederacija posle velikih protesta prošlog meseca užurbano rade na pripremi proslave prvomajskog praznika. Motiv organizovanja biće borba protiv nezaposlenosti i podrška otvaranju socijalnih pregovora sa poslodavcima i nastavak dvomesečnih protesta protiv zakona CPE. Sindikati su odlučni da izbore usvajanje zakona CNE koji će ograničiti period šegrtovanja na 14 godina i noćni rad na 15 godina, kao i uneti red u socijalna davanja. Pripreme u kojem učestvuju i sindikati CFDT, FO, CFTC, FSU i brojne srednjoškolske i studentske organizacije održane su 11. aprila u Bajonu.

Nemačka konfederacija sindikata DGB centralnu manifestaciju održaće u Volf kastlu. Nemački sindikati ukazuju na milionsku nezaposlenost dok milioni radnika radi za bedne plate. U DGB su zabrinuti najavljenom degradacijom zaštitnih mera protiv otpuštanja i ukazuju da i veoma uspešne kompanije otpuštaju hiljade radnika dok plate njihovih menadžera vrtoglavo rastu. okupljanje je zakazano za 10 časova pre podne u zgradi DGB. Sat vremena kasnije biće održan protest ispred zgrade radskog veća. Pored obraćanja čelnika DGB, okupljene će zabavljati i džez, bluz i rege bendovi. Za decu okupljenih biće organizovan posebni program, a obezbeđeni su i hrana i piće. Osim u Volfu okupljanja su zakazana i u Minhenu, Berlinu, Štutgartu, Regenzburgu, Frankfurtu, Osnabriku, Pepering kastlu, Reklinghauzenu....

Radnike u Italiji okupiće tri najveća sindikata Konfederacija radničkih sindikata (CISL), Generalna konfederacija rada (CGIL) i Italijanski sindikat rada (UIL). Glavna manifestacija biće održana u gradu Lokri, a glavne teme sumirane su u sloganu "Radna mesta - Razvoj - ustav - Sloboda - Protiv mafije". Sve proteste u Evropi podržala je i Evropska konfederacija sindikata koja okuplja 60 miliona radnika.

Proslave će biti organizovane i u mnogim gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji. Hrvatski sindikati zahtevaju smanjenje socijalno nepravednih poreza, ekonomski rast, rast zaposlenosti koju suzbija trgovačko špekulantska ekonomija i rast standarda.

Izvor