Užice - Generalni štrajk radnika užičke "Rakete" pretvorio se juče popodne u pravu dramu, kada je po završetku tročasovnih pregovora predstavnika štrajkača i vlasnika firme Miloša Radenkovića, organizovanih posredstvom Mira Martića, predsednika užičke opštine, grupa od pedesetak vozača, upala u zgradu užičke SO u kojoj su pregovori vođeni. Vozači su po spratu, na kome je opštinska administracija, u pravom haosu koji je nastao, od kancelarije do kancelarije počeli da traže Radenkovića, a kada su ga našli primorali su ga da sluša kakve sve drame preživljavaju radničke porodice zbog neisplaćenih plata za poslednja dva meseca.

- Sram te bilo Radenkoviću, sram te bilo! Je li to ovo ona evropska "Raketa" o kojoj si pričao kad si nas kupio? Šta će moja deca sutra jesti? Ništa od obećanog nisi ispunio - grmelo je malom kancelarijom u koju je ušla grupa od desetak vozača, dok je Radenković sedeo pritešnjen između radnika, zida i stola.

Jedan od štrajkača je pred Radenkovićem izvrnuo prazne džepove pantalona, drugi, stariji, zaplakao je, objašnjavajući da u kući više nema ni dinara.
- Vozimo neispravne autobuse, putnike hoćemo da poubijamo, a tebe baš briga. Sad da kažeš kad ćemo plate da dobijemo, ili se pokupi i idi u Kraljevo i nemoj više da se vraćaš, pusti nas da se sami snalazimo. Znaš li ti da naša deca žive od onoga što mi ovde zaradimo - pričali su drugi, dok je Radenković uglavnom ćutao.

Radnici "Rakete", njih 200, okupili su se ispred zgrade opštine još oko 11 sati i tada su započeti trosatni pregovori sa Radenkovićem koji je ponudio, kako je rekao Srđan Milanović, jedan od predstavnika štrajkača, da za tri dana pripremi plan izlaska iz krize. Milanović je kolegama predložio da sačekaju ta tri dana, a da onda vide šta dalje, ali su oni zatražili da im se gazda direktno obrati. Pošto se Radenković nije pojavio upali su u zgradu i u lice mu saopštili svoje muke, a zatim su napustili zgradu SO, a za njima i Radenković, pa je ostalo neizvesno šta će preduzeti narednih dana. Vozači "Rakete" juče nisu blokirali magistralu prema Zlatiboru, ali je autobuski saobraćaj bio znatno redukovan.

Izvor


Vezani članci

Užička „Raketa“: direktor u apsu, radnici u štrajku (19. 4. 2006)

Štrajk radnika užičke „Rakete“ (1. 4. 2006)