Beograd - Sindikat pravosuđa Srbije nastaviće od 8. maja proteste započete još pre vaskršnjih praznika i zahtevati da daktilografi u sudovima, tužilaštvima i prekršajnim organima zadrže status državnih službenika. Svetska konfederacija rada pružila je podršku Sindikatu pravosuđa Srbije i uputila pismo premijeru Vojislavu Koštunici.

Protest 2.900 daktilografa trajaće sve do ispunjenja zahteva. Obustava rada trajaće svakoga dana po sat vremena. Republički odbor Sindikata odlučio je da će štrajk trajati do 26. maja, kada će zaposleni izaći u većem broju pred zgradu Vlade Srbije. Sindikat je zatražio da se održi sastanak s predsednikom Vrhovnog suda Srbije i republičkim javnim tužiocem 10. maja, a ukoliko na poziv ne bude odgovoreno, predstavnici zaposlenih će otići kod njih već 11. maja i tražiti prijem.

- Ministru finansija Mlađanu Dinkiću uputićemo naš predlog protokola o povećanju plata do kraja godine. Protokol koji je on ponudio zaposlenima je neprihvatljiv i nerealan. Predsednici sudova počeli su da sačinjavaju pravilnike prema kojima zaposleni zadržavaju status državnih službenika, ali oni nisu prihvaćeni i svi su vraćeni iz Ministarstva pravde Srbije - rekla je Slavica Živanović, predsednik Sindikata pravosuđa Srbije.

Glavni povod protesta je Zakon o državnim službenicima kojim se daktilografi uvode u status nameštenika, što bi prilikom formiranja nove mreže sudova moglo značiti uvertiru za otkaze i nesigurnu egzistenciju. Pravosuđe će se naći u tihoj blokadi, koja će možda potrajati i mesec dana. Mnoge parnice će morati da se odlože i za više meseci, a biće usporeni i krivični procesi, istrage, kucanje presuda, obustavljan rad daktilobiroa.

U Sindikatu naglašavaju da ni Svetska banka ne smatra da zaposleni u pravosuđu predstavljaju teret za državu niti uzročnik povećanju javne potrošnje.

Osnovica plate sudske administracije je za 20 odsto niža neko kolega koji iste i lakše poslove rade u vladi, Skupštini i drugim državnim organima. Pored toga, obim posla u pravosuđu povećan je za 30 odsto pa zaposleni traže povećanje plata za 50 odsto, iako ni u tom slučaju ne bi dostigli prosečne plate u vanprivredi.

Izvor

Vezani članci

Daktilografi štrajkuju jer se plaše otkaza (19. 4. 2006)