Aprilski rast cena na malo u Srbiji iznosio je 1,8 odsto, što je u odnosu na početak godine ukupan rast od 4,1 odsto. Inflacija u aprilu u odnosu na isti mesec prethodne godine povećana je za 15,6 odsto.

Iz Narodne banke Srbije upozoravaju da nema mesta opuštanju, a ekonomisti ističu da kupovna moć stanovništva u Srbiji sve više slabi.

- Ključni doprinos ubrzanju rasta cena proistekao je iz poskupljenja električne energije i derivata nafte, a ona su bila nužna kako privreda ne bi dobila pogrešne signale i kako bi uspela da se prilagodi objektivnim okolnostima - ističu u NBS i dodaju da centralna banka mora da utiče na to „da ne dođe do opšteg povećanja ostalih cena pod poznatim izgovorom da je došlo do rasta troškova koji se ne mogu kompenzovati“.

Korekcija cena u oblasti telekomunikacija koja važi od maja dodatno će uticati na ubrzanje inflacije.

- Nažalost, potvrđuje se ono što je većina ekonomista rekla početkom godine kada je objavljena projektovana stopa inflacije od 9,3 odsto, da ona nije ostvariva. Ovaj četvoromesečni rast od 4,1 odsto skoro dolazi do polovine ukupne projektovane inflacije za ovu godinu. Evidentno je i da će i poplave uticati na kretanje cena naviše i to poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - kaže ekonomista dr Vladana Hamović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Po njenim rečima, ukupan rast cena gotovih proizvoda i te kako utiče na kupovnu moć stanovništva. Oko 40 odsto prihoda domaćinstva troši na hranu, 26 odsto na komunalne usluge, dok se za saobraćajne usluge izdvaja 12-13 odsto.

Izvor

Inflacija u aprilu 1,8 odsto

Beograd - Inflacija u Srbiji u aprilu iznosila je 1,8 odsto u odnosu na mart, a u odnosu na decembar prošle godine cene na malo povećane su za 4,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Cene robe u aprilu povećane su za 2,4 odsto, a usluga za 0,2 odsto.

Troškovi života u aprilu u Srbiji su u odnosu na mart bili viši u proseku za 1,5 odsto, a u odnosu na decembar 2005. godine za 3,9 odsto. Cene poljoprivrednih proizvoda više su za 4,7 odsto, što je uobičajeni rast zbog sezonskog uticaja, a do blagog sniženja došlo je kod cena jaja, dok je cena ribe porasla.

Cene industrijsko prehrambenih proizvoda su u proseku povećane za 0,6 odsto, a cene pića za 1,1 odsto, uglavnom zbog povećanja cena alkoholnih pića, precizira se u saopštenju statističkog zavoda. Kako se navodi, cene duvana su povećane za 5,5 odsto zbog povećanja cena cigareta. Cene industrijsko neprehrambenih proizvoda su u proseku više za tri odsto, a na prosečan rast cena ove grupe proizvoda najviše je uticalo povećanje cena električne energije za domaćinstva i derivata nafte. Republički statistički zavod navodi u saopštenju da se cene ostalih proizvoda nisu bitnije menjale u odnosu na mart.

Izvor


Vezani članci

Ekonomisti procenili da će inflacija preći 15 odsto (25. 3. 2006)

2005: Inflacija 15,6 odsto (19. 1. 2006)

"Jednocifrena inflacija nerealna" (11. 1. 2006)