Valjevo - Inspekcija rada u Valjevu u 743 preduzeća koja je kontrolisala ove godine otkrila 253 neprijavljena radnika, što čini deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u tim firmama.

- Postupali smo na osnovu naših saznanja, ali i na osnovu anonimnih dojava. Od broja otkrivenih nelegalnih radnika, poslodavcima je naloženo da njih 95 prevede u stalni radni odnos na neodređeno. Protiv poslodavaca podnete su 72 prekršajne prijave ali, nažalost, ni jedna od njih do sada nije rešena. Sporost u rešavanju tih postupaka nije stvar naše Inspekcije - kaže za „Blic“ načelnik Inspekcije rada za Kolubarski okrug Aleksa Milošević.

On dodaje da se po novom Zakonu o radu, kazne za poslodavce koji ne prijavljuje radnike kreću od 400.000 do milion dinara, a za odgvorno lice u preduzeću od 40.000 do 50.000 dinara. Inspekcija rada je gotovo zatrpana prijavama građana koji rade na crno.

- Međutim, problem je što se najveći broj javlja tek kada dobiju otkaz. Tada im, kao zaštita, jedino preostaje redovan sud da pokušaju da uz pomoć svedoka ili nekih dokumenata dokažu da su radili u toj firmi. Imali smo situacije da prilikom naših kontrola radnici beže, da kažu da su tek počeli da rade ili nekog menjaju. To je neshvatljivo, jer tako štiteći poslodavca rade protiv sebe. Zato ih savetujemo da, ako već moraju da rade neprijavljeni, to jave nama, jer poslodavac, ako je otkriven, ima obavezu da ih zaposli. Mi štitimo anonimnost naših izvora i podnosilaca prijava - kaže Milošević.

Rad na crno, na ovom području najviše je prisutan u konfekciji, trgovini i ugostiteljstvu, a tradicionalno i u građevini. Radnici na crno nemaju nikakva prava kao zaposleni, radni staž, socijalno i zdarvstveno osiguranje, mogućnost da decu upišu u obdanište... S druge strane, kako su neki od njih ispričali za „Blic“, eksploatisani su preko svake mere i u stalnom su strahu da će dobiti otkaz, bez obrazloženja ili naknade.

Izvor