Aranđelovac - Rukovodstvo opštinskog saveta samostalnih sindikata Aranđelovca juče nije moglo ući u prostorije sindikata i održati sednicu zakazanu za 11 časova. Prema rečima Milomira Jelinića, smenjenog Predsednika Veća, na ovoj sednici trebalo je da raspravljaju o novonastaloj situaciji posle odluke Predsedništva Veća samostalnih sindikata Srbije da se opštinska organizacija raspusti, a da rukovođenje organizacije do izbora bude povereno privremenom organu, na čijem je čelu Srbijanka Rafailović.

UZEO OTPREMNINU, A OSTAO U VEĆU

Srbijanka Rafailović, predsednik privremenog organa i potpredsednik Veća samostalnih sindikata Srbije, prokomentarisala je da ono što je Veće u Aranđelovcu radilo u nekim segmentima za rubriku "Verovali ili ne".
- Oni su faktički sami sebe raspustili i smenili jer nisu održali nijednu radnu sednicu od 12. novembra 2002. godine. Posebno je interesantno da je predsednik Veća u stvari čovek koji je podigao otpremninu u "Venčacu" pošto mu je prestao radni odnos, pa je tako i prestalo njegovo članstvo u Veću sindikata još 24. januara 2004. godine. Očigledno da njemu nije smetalo da i dalje bude samozvani predsednik i predstavlja radnike - kaže za Glas Rafailovićeva.


- Mi smo u petak bili u Beogradu i razgovarali s Milenkom Smiljanićem, od koga smo tražili objašnjenje zbog takve odluke. Već smo bili zakazali izbornu sednicu za 22. maj, tako da ne stoji tvrdnja da smo opstruirali izbore - kaže Milomir Jelinić.

On dodaje da je trebalo da donesu stavove o celoj situaciji, ali su im iz stručnih službi rekli da više ne mogu da koriste kancelarije.

- Da ne bi pravili probleme radnicima, koji bi verovatno ostali bez posla, odlučili smo da ne ulazimo u naše prostorije - kaže Jelinić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Republičko veće ostane dosledno, onda će se oni organizovati u nezavisni sindikat, koji će biti interesnog karaktera i granski povezan.
S druge strane, Dragan Babić, član novoformiranog privremenog organa, kaže da smenjeno rukovodstvo nema šta da traži u kancelarijama.

- Oni su još u četvrtak po odluci Veća samostalnih sindikata Srbije predali ključeve od kancelarija i pečate, kao i kompletnu dokumentaciju, tako da ne znam šta oni uopšte traže u tim prostorijama - kaže Babić.

Opštinska organizacija samostalnih sindikata u Aranđelovcu, podsetimo, jedina je u Srbiji koja od 2002. godine nije sprovela izbore, već je samo produžilo sebi mandat. Predsedništvo Veća samostalnih sindikata iz Beograda krajem prošle nedelje zato je uvelo "vanredne mere" imenovanjem Srbijanke Rafailović za predsedavajućeg privremenim organom.

Izvor