Beograd - Manifestacija "Noć muzeja", koja će treći put biti organizovana u Beogradu, biće održana 3. juna od 18 sati do dva sata posle ponoći, na 20 lokacija širom glavnog grada. U Kazamatima Vojnog muzeja biće priređena izložba zasnovana na slovenskoj mitologiji i na pričama o vampirima i vukodlacima, dok će u galeriji "Žad" u Muzeju primenjenih umetnosti biti održan festival filmova snimljenih kamerom mobilnog telefona. Posetioci će moći da putuju kroz prostor i vreme, odnosno da u avanturi pod nazivom "Vremeplov" u muzejima automobila, pošte i železnice reše zadatke i povežu informacije koje će ih dovesti do interesantnih saznanja i vrednih nagrada. Istorijat Interneta biće prikazan u Pedagoškom muzeju, u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" biće izložene slike nemačkog ekspresioniste Ota Diksa, u bašti Muzeja Vuka i Dositeja biće priređen program "Brazil u Beogradu", a u Etnografskom muzeju će biti otvorena izložba o istorijatu donjeg veša pod nazivom "A šta je ispod?". U Narodnom muzeju posetioci će moći da pogledaju izložbu "Magija ćilibara", u Muzeju primenjene umetnosti izložbu "Svetlopis i moda", a u Vojnom muzeju "Slatku izložbu".

Prva beogradska "Noć muzeja" održana je u aprilu prošle godine u pet muzejskih i galerijskih prostora, a druga u septembru, tokom Evropskog prvenstva u košarci, na 15 lokacija. Organizator manifestacije je Umetnička asocijacija "Noć muzeja", a pokrovitelj je Skupština Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu priključiće se evropskoj "Noći muzeja" 20. maja, koja će biti održana pod sloganom "Svetlost u noći", javlja SEEcult. org. Prošlogodišnja manifestacija "Noć muzeja" okupila je više od 1.250 muzeja širom Evrope, a u Francuskoj je zabeležena poseta od više od milion ljudi. U skladu sa ovogodišnjom temom "Muzeji i mladi", koju je promovisao Međunarodni savet muzeja, MPU je najavio da će u evropskoj "Noći muzeja" otvoriti svoja vrata posetiocima do ponoći. Stalna postavka Muzeja primenjene umetnosti "Trag u drvetu" reprezentativna je izložba tehnika ukrašavanja stilskog nameštaja u Srbiji, a u toku je i 12. Trijenale savremene umetničke keramike, najznačajnija manifestacija u toj oblasti, čiji prateći program čini izložba "Keramičke skulpture - u znaku dekonstrukcije" Jasmine Pejčić.

Nezavisno od evropske, u Beogradu će 3. juna biti održana beogradska "Noć muzeja".

Izvor