Kladovo - Grupa od petnaestak preostalih zaposlenih radnika u privatizovanoj trikotaži "Napredak" u Kladovu izrazila je nezadovoljstvo zbog odluke Opštinskog suda da se prodajom dva kompjuterizovana aparata obeštete dvojica radnika u ovoj firmi. To su, kako kaže Goran Antonijević, predsednik fabričkog sindikata, ljudi u radnom odnosu kao i oni, ali za razliku od nekolicine, primaju platu.

- Zarade nam nisu isplaćene 37 meseci, niti nam je povezan radni staž. Čekamo od Boga da vidimo šta će biti s nama. Agencija za privatizaciju je donela formalno-pravnu odluku da se raskine ugovor između većinskog vlasnika Mitra Tasovca iz Beograda i trikotaže "Napredak". Ovaj postupak nalazi se u Trgovinskom sudu. Prema tumačenju, koje nam je poslala Agencija, nedopustivo je otuđenje objekata ili opreme iz fabrike - kaže Antonijević, uz napomenu da su, posle privatizacije, prepuštene same sebi ostale uglavnom trikotažerke, samohrane majke, dok su se ostali radnici, ove nekad uspešne fabrike trikotaže i dugmadi, snašli. Većina ih se zaposlila u nedavno otvorenoj privatnoj trikotaži u selu LJubičevac.

FRANCUZI KUPILI "KLJUČ"

Poljoprivredno-trgovinski kombinat "Ključ" iz Kladova na aukciji u Agenciji za privatizaciju dobio je pre dva dana novog vlasnika. Po početnoj ceni od oko 48,5 miliona dinara ovaj poljoprivredni kombinat kupila je mešovita srpsko-francuska firma "Eko - ki" iz Beograda, koja sa "Ključem" sarađuje poslednje dve godine. Iz ove saradnje sa Francuzima sa plantaža vinograda na 80 hektara proizvedeno je novo vino - "Duša Dunava". Privatizacija tokom juna predstoji i kladovskom preduzeću "Đerdap usluge", koje se izdvojilo iz Kompanije "Đerdap" i bavi se pružanjem uslužnih delatnosti.


Svetislav Pantelić, koji nije želeo da priča za novine, na primer, smenjen je sa rukovodeće funkcije voljom većinskog vlasnika Mitra Tasovca, ali se na svim papirima u Agenciji za privatizaciju i dalje vodi kao rukovodilac kladovske fabrike. Da bi obezbedio egzistenciju, pre podne prevozi hleb i obavlja druge poslove, a popodne, ako mu obaveze dozvole, kao diplomirani mašinski inženjer seda za računar.

Kladovska trikotaža "Napredak" je najstarije formirano privredno preduzeće u ovom gradu. Godinama se ovde uspešno radilo za domaće i evropsko tržište. U saradnji sa beogradskom konfekcijom "Beko" kladovski trikotažeri videli su svoj preporod. Nezavidan položaj tekstilne industrije u našoj zemlji ih je, međutim, još kao društveno preduzeće povukao na dno. Zato su od privatizacije očekivali mnogo. Savremene mašine za pletenje posle vlasničke transformacije koje su u fabrički pogon ugradili italijanski stručnjaci, radile su, nažalost, kratko vreme.

Danas su kladovski trikotažeri ostali bez posla i proizvodnih mašina, a kako kažu, uskoro će biti i bez praznih hala po kojima "miševi kolo vode" jer će se u njih useliti privatna kompanija "Tekijanska".

Izvor