Ni posle 31 godine nije rešena misterija u vezi sa Džimijem Hofom, jednim od najuticajnijih vođa sindikata u istoriji SAD. Hofa je poslednji put viđen 13. jula 1975. godine i pretpostavlja se da je njegovo telo trajno uklonjeno. Hofa je zvanično proglašen mrtvim 30. jula 1982, sedam godina posle nestanka, a njegovi ostaci, kako stvari stoje, nikada neće biti pronađeni.

Poslednja potraga agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) za Hofinim ostacima na jednoj farmi konja u Mičigenu okončana je bezuspešno. U pitanju je farma živopisnog naziva „Skriveni snovi“, koja se nalazi 32 kilometra od restorana u predgrađu Detroita, na autoputu gde je Hofa poslednji put viđen. Dve nedelje je FBI sa specijalno obučenim psima, arheolozima i građevinskom opremom pretaživao farmu, ali bez uspeha.

„Imali smo najbolju dojavu o sudbini Hofe još od 1976. i morali smo da je proverimo. Iako nismo uspeli, nastavićemo istragu i ovaj slučaj će sigurno biti rešen“, rekao je Luis Fisčeti, zvaničnik detroitske filijale FBI.

Federalci su dojavu dobili od Donovana Velsa (75), koji služi desetogodišnju kaznu zatvora zbog prodaje droge. Tražeći smanjenje kazne, on je agentima FBI rekao da je dan posle Hofinog nestanka iza farme video čoveka kako „zakopava telo“.

Hofa je bio lider „Timstera“, jednog od najmoćnijih američkih sindikata radnika od 1957. do 1967. godine u zlatno doba mafije. Krajem 60-ih je osuđen na zatvorsku kaznu zbog prevare. Odmah po izlasku sa robije 1971. počinje da se ponovo uzdiže u sindikalnoj organizaciji i pokušava da povrati kontrolu. Međutim, to je zasmetalo mafiji. Policija veruje da ga je mafija uklonila kako bi lakše kontrolisala unosan posao i sindikat prevoznika. Na dan nestanka Hofa je trebalo da se sastane sa dvojicom vođa mafijaških kapetana - Entonijem Đakaloneom i Entonijem Provencanom, koji su preminuli pre nekoliko godina.

„Još su žive osobe koje mogu da budu izvedene pred sud zbog ubistva Hofe i one to znaju. Zbog toga je slučaj još obavijen velom tajne“, tvrdi Džudi Čilen, asistent u FBI u Detroitu koji vodi slučaj.

Kako je prenela agencija AP, Hofin sin Džejms, koji se trenutno nalazi na čelu „Timstera“, i njegova ćerka Barbara En Kranser, sudija u Sent Luisu, nisu želeli da komentarišu poslednji neuspeli pokušaj FBI da pronađe ostatke njihovog oca.


Vezani članci

FBI pronašao Jimmya Hoffu? (19. 5. 2006)