Kragujevac - U krugu Fabrike automobila u Kragujevcu za danas je zakazan prvi od dva ovonedeljna javna skupa zaposlenih u metalskom kompleksu. Drugi javni skup Šumadijskih metalaca zakazan je za sredu, u krugu Zastava Kamiona. Prema informaciji iz Gradskog odbora Sindikata metalaca Kragujevca reč je o skupovima upozorenja Vladi Srbije od koje se očekuje da ispuni preuzete obaveze prema zaposlenim u metalskom kompleksu.

- Još jednom ćemo od Vlade Srbije zatražiti ispunjenje svih zahteva, poslati jasnu poruku da očekujemo da dugo najavljivano zasedanje Vlade u Kragujevcu bude održano u četvrtak, 8. juna. Održavanje sednice Vlade u Kragujevcu pomera se iz nedelje u nedelju i mi više nismo spremni da tolerišemo nikakva odlaganja. Ukoliko se to, ipak, dogodi mi ćemo to razumeti kao neodgovoran odnos Koštuničinog kabineta prema Kragujevcu i metalskom kompleksu i pozvaćemo radnike da izađu na ulice. Ima nagoveštaja da će se našem protestu pridružiti i građevinari i zaposleni u drugim delatnostima, koji su, takođe, nezadovopljni situacijom u privredi i načinima i brzinom rešavanja nagomilanih privrednih problema u zemlji - kaže za Danas predsednik Sindikata Zastavine Fabrike automobila Zoran Mihajlović.

Podrška saradnje Zastave i Fijata

U Sindikatu Fabrike automobila smatraju da bi Vlada Srbije, a pre svih premijer Vojislav Koštunica trebalo da se uključe i podrže projekat proširenja saradnje izmedju Zastave i Fijata.

- Fijat je zainteresovan za proširenje saradnje sa Zastavom i spreman je da u taj aranžman uđe sa novim modelom automobila, što bi otvorilo perspektivu ne samo našoj fabrici i autoindustriji već i drugim industrijskim granama. Otuda je javna podrška premijera Koštunice tom projektu neophodna - ističe Zoran Mihajlović, predsednik Sindikata Zastavine Fabrike automobila.


On podseća da kragujevački metalci već mesecima od Vlade Srbije traže nastavak subvencionisanje proizvodnje i finasijsku podršku investicionim projektima i razvojnim planovima u Zastavinim fabrikama automobila, oružja i kamiona, zatim rešavanje stausa društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO), na čijoj se evidenciji i dalje nalazi više od 5.200 prekobrojnih radnika, donošenje novog socijalnog programa za zbrinjavanje viškova zaposlenih u kragujevačkoj privredi...

Izvor