Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ odlučili su da više ne učestvuju u radu timova koji pripremaju izmene i dopune Zakona o radu. U pismu upućenom Slobodanu Laloviću, ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike, predsednici ove dve sindikalne centrale navode „da ne postoje uslovi i da nije trenutak“ za izmene zakona.

Pojašnjavajući ovaj potez, Milenko Smiljanić, predsednik Saveza sindikata Srbije, za „Blic“ kaže da su sindikati konačno dobili papir sa izmenama koje Ministarstvo predlaže.

- Najvažnije što oni predlažu jeste to da se ukinu naknade za minuli rad i topli obrok, a da se eventualna isplata ovih naknada kasnije ugovara kroz pregovore sindikata i poslodavaca. Mi smo svesni da, ako toga u zakonu nema, to ne možemo očekivati ni od poslodavaca - kaže Smiljanić navodeći da se ovim znatno umanjuju radnička prava koja garantuje sadašnji zakon.

Lalović, navodi Smiljanić, stalno nam objašnjava da u razvijenom svetu ne postoji naknada za minuli rad, a mi znamo da postoje stimulacije za dobar rad, lojalnost firmi i slično.

- Ministar kaže da se tamo ne isplaćuje ni topli obrok, a istina je da radnici u tim zemljama na poslu imaju bolju hranu nego što je mi jedemo kod kuće.

Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost“, navodi da u Ministarstvu za rad ne znaju da objasne ni odakle im ideja da se zakon menja, niti zašto se uopšte menja. A na naše pitanje može li se zakon izmeniti i bez učestvovanja sindikata, lider UGS-a kaže da bi takvo donošenje zakona značilo da je u Srbiji uvedena diktatura.

Komentarišući ovaj potez sindikalaca, Slobodan Lalović juče je za „Blic“ kratko izjavio da veruje da će se dogovor sa sindikatima, bez obzira na njihove sadašnje stavove, ipak postići.

- Dogovorićemo se samo ako se sporna rešenja povuku - poručuje Smiljanić.

Izvor