Požarevac - Direktor Zdravstvenog centra Požarevac Miodrag Ilić suspendovao je juče neuropsihijatra Vojina Kuzmanovića, člana Štrajkačkog odbora lekara Opšte bolnice "Dr Vojislav Dulić", koji su od ponedeljka ujutru u štrajku, tražeći smenu celog rukovodstva Zdravstvenog centra. Prema našim nezvaničnim saznanjima, Kuzmanović je "zaradio" suspenziju jer je od maja meseca davao izjave u medijima o nesavesnom poslovanju rukovodstva Zdravstvenog centra. Takođe, saznajemo da na odluci o suspenziji nema potpisa ovlašćenog pravnog lica, već samo direktora Miodraga Ilića. Zbog ove odluke, juče je oko 80 lekara potpisalo peticiju za hitnu smenu rukovodstva, koja će biti dostavljena lično ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću.

ŠTRAJKUJE VIŠE OD POLOVINE LEKARA

Iako direktor Ilić negira da su lekari u štrajku, prema našim saznanjima, štrajkuje više od polovine lekara raznih specijalnosti. U dopisu dostavljenom ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću, poslovodstvu Zdravstvenog centra, predsednicima Upravnog i Nadzornog odbora Zdravstvenog centra, predsedniku opštine Požarevac i načelniku Braničevskog okruga, oni zahtevaju smenu direktora Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Miodraga Ilića i Aleksandra Matića i njihovih zamenika, a u obrazloženju navode njihovo nepoštovanje lekara, neopravdane suspenzije, neodgovaranje na zahteve zaposlenih, izdavanje naredbi i zabrana, pretnji, nezakonitog otpuštanja i neodgovornog i neracionalnog trošenja novca.


- Ilić je u utorak po podne doneo uredbu kojom se lekarima zabranjuje davanje izjava za javnost i zbog toga vam ne mogu saopštiti nove detalje vezane za naš štrajk - rekao nam je član Štrajkačkog odbora, internista Zoran Mirković.

Ilić je naredbu o zabrani davanja izjava, lekarima dostavio još 5. juna, da bi je već narednog dana opozvao. Međutim, od utorka od 14 sati ona je ponovo na snazi. Lekari nameravaju da protiv direktora podnesu tužbu jer smatraju da on ovakvom zabranom krši Ustavom zagarantovanu slobodu javnog govora i mišljenja. Izjave za javnost, umesto njih, ubuduće će davati njihov advokat Anđelija Milivojević.

- Ništa vam još ne mogu reći o suspenziji Vojina Kuzmanovića, sve dok mi ne bude dostavljena odluka o njoj - rekla nam je Milivojevićeva.

Izvor


Vezani članci

Štrajk u Požarevačkoj bolnici (12. 6. 2006)