Beograd - Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine već je doneo odluku da sutra, prvog dana nove školske godine počne štrajk.

Da li će štrajk početi i u školama u centralnoj Srbiji znaće se posle sastanka sindikata prosvete sa predstavnicima Vlade Srbije, koji je u toku. Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine kao razlog za obustavu nastave navodi odbijanje ministarstava prosvete i finansija da potpišu poseban kolektivni ugovor i reše problem tehnološkog viška u prosveti (valjda skraćenjem radnog vremena?? - prim. InTim).

S druge strane, ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović izjavio je da će školska godina sutra početi redovno i naglasio da ne vidi nikakve probleme ni raspoloženje medju prosvetnim radnicima da štrajkuju: "Ispunjeni su gotovo svi zahtevi sva tri sindikata, ne vidim nikakav problem u vezi sa prvim septembrom, zato što su svi svesni da moramo da budemo solidarni, da radimo zajedno, jer su okolnosti takve i sve što smo do sada uradili zapravo je neuobičajeno. Vlada je donela odluku da nema otpuštanja nijednog prosvetnog radnika".

Dinkić: Ne vidim razlog za štrajk

I ministar finansija Mlađan Dinkić ne vidi ni jedan ozbiljan razlog za štrajk prosvetnih radnika, jer su, kako kaže, sve odredbe kolektivnog ugovora usaglašene. Sindikati "Nezavisnost" i Samostalni sindikat prosvetnih radnika traže dogovor o preostalim spornim članovima kolektivnih ugovora koji se tiču iznosa naknada za minuli rad, zaštitu plata zaposlenih od inflacije i visinu otpremnina, a Unija prosvetnih radnika Srbije traži i višu cenu rada u prosveti: "Mogu da kažem da pregovora oko cene rada za ovu godinu neće biti, ali sam spreman da odmah krenem u pregovore oko cene rada za 2006. godinu i to ne samo sa sindikatima obrazovanja, već i sa svim drugim sindikatima koji su bilo u javnim preduzećima, bilo u državnoj upravi".

(2. 9) Nove informacije:

Beograd - Uprkos najavama da je postignut sporazum Vlade i sindikata, prvog dana školske godine 162 škole su stupile u štrajk.

U Uniji prosvetnih radnika Srbije očekuju da će od danas u štrajku biti oko 400 škola i kažu da će dalji potezi tog sindikata biti poznati u subotu.

Za neke prvake u osnovnim školama juče su održane priredbe, dok je drugima objašnjeno da škola štrajkuje i njihov prvi školski dan je odložen.


(3. 9) Nove informacije:

Beograd - U Srbiji su juče štrajkovali prosvetni radnici u 249 osnovnih i srednjih škola. Prema podacima koje je prikupila Unija sindikata prosvetnih radnika do 12 časova, nastave nije bilo u devet beogradskih gimnazija, 22 srednje i tri osnovne škole. U Kruševcu je štrajkovalo 16 škola, Ivanjici deset, u Kikindi devet, Nišu, u Čačku je proglašen štrajk u 20 škola, u Gornjem Milanovcu tri, u Zrenjaninu 20, Kovinu šest, Novom Sadu 27, Pančevu tri, Sremskoj Mitrovici 11, a u Rumi devet.

Predsednik Unije Miodrag Skrobonja najavio je da će danas (subota) u Čačku biti održana sednica Glavnog odbora tog sindikata, na kojoj će biti odlučeno da li će štrajk biti nastavljen i sa kojim ciljevima. Skrobonja je u izjavi Danasu rekao da su nastavnici i profesori neprijatno iznenađeni reakcijom Ministarstva prosvete i stavom ministra Slobodana Vuksanovića, navodeći da su informacije koje stižu iz resornog ministarstva netačne i štetne po prosvetu.