Novi Sad, Beograd - Odbor Vojvodine za pomoć izbeglicama optužio Komesarijat za izbeglice Srbije za proneveru sredstava.

Odbor Vojvodine je u otvorenom pismu premijeru Srbije Vojislavu Koštunici tražilo formiranje komisije koja bi istražila okolnosti pod kojima je oko 10 miliona dinara namenjenih zbrinjavanju izbeglica u Srbiji završilo na računima nekih izbegličkih udruženja i organizacija bliskih rukovodećim ljudima u Komesarijatu.

"Smatramo da je Vlada na čijem ste čelu dužna da hitno aktivira MUP Srbije i pravosudne organe radi utvđivanja činjenica, nalaženja i kažnjavanja krivaca za navedene radnje, a novac neopravdano otuđen od izbeglica vrati prvobitnoj nameni", navodi se u pismu.

Saša Damjanović iz Komesarijata za izbeglice kaže da su optužbe neosnovane i netačne. "Jedino što možemo je da odbacimo sve optužbe jer su netačne", kaže Damjanović.

Pojedini mediji ovih dana su pisali da je Komesarijat za izbeglice Srbije prebacivao novac na račune izbegličkih udruženja, od kojih pojedina postoje samo fiktivno. Prema navodima medija, najviše novca, oko pet miliona dinara, dobile su organizacije Demokratska inicijativa Knin i Zajednica Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čiji su čelnici, navodno, u tesnim vezama sa aktuelnim rukovodstvom Komesarijata.

Izvor