Rad Maria Milakovića, studenta treće godine Akademije lepih umetnosti iz Beograda, cenzurisan je a potom i trajno uklonjen sa godišnje izložbe studenata sa Odseka za kostim, organizovane u Galeriji Međunarodnog kulturnog centra Yubin, zbog likova Ratka Mladića i Adolfa Hitlera odštampanih na leđima Milakovićevog eksponata. Odlukom profesorke Mirjane Milanović na otvaranju izložbe prošlog četvrtka eksponat, finalni projekat iz predmeta Savremeno odevanje, postavljen je tako da se odštampana aplikacija ne vidi, dok su fotografije sa integrisanim likovima Mladića i Hitlera uklonjene, što je obrazloženo tvrdnjom da u umetnosti izrade kostima "nema mesta za takve teme", kaže Mario Milaković u razgovoru za Danas.

Prema njegovim rečima, dodatna objašnjenja profesora da sam naziv Akademije lepih umetnosti ukazuje da "treba da se bavimo lepim stvarima", upravo govori o nivou svesti i shvatanjima koje želi da provocira svojim radom. "Tema mog projekta jeste bila Japan, i ja sam izradio kimono, ali sam ga uveo u kontekst koji je za mene i društvo u kom živim izuzetno aktuelan. To je tema na koju je neophodno reagovati, promišljati je i interpretirati, umesto besmislenog ignorisanja. Uveren sam da u umetnosti nema zabranjenih priča, i da umetnički angažman mora imati i svoju socijalnu čitljivost", ističe Milaković i dodaje da nije poslušao sugestiju da sa triptih aplikacije izostavi Hitlera, jer nije želeo da ostavi prostor za dilemu o tome ko je i šta je Ratko Mladić. "Nisam se bavio pukom ilustracijom svojih političkih uverenja, time se bave oni koji na pijaci prodaju majice sa likovima osumnjičenih ratnih zločinaca. Želeo sam da izrazim svoj kritički stav prema narastajućem fašizmu u srpskom društvu. Zauzvrat sam dobio cenzuru i zabranu".

Odluku o uklanjanju Milakovićevog eksponata sa izložbe doneo je vlasnik i dekan Akademije lepih umetnosti Milivoje Todorić, koji juče nije bio dostupan za komentar. Sekretar Akademije Suzana Paradinović kaže da vlasnik i dekan ima pravo da "zaštiti Akademiju, i spreči sve ono što može štetiti ugledu Akademije". "Izložba će biti zatvorena 23. juna, nakon čega će zajedno sa ostalim radovima i uklonjen rad biti ocenjen, i predat u trajno vlasništvo autoru. Tada će on moći, u svoje ime, da ga ponudi zainteresovanim galerijama za izlaganje", komentariše Suzana Paradinović. Ona nije odgovorila na pitanje da li je reč o eventualnom kršenju slobode izražavanja, ali je istakla da se profesori koji su dozvolili da se rad uopšte nađe na otvaranju izložbe "nisu dobro snašli", te da je njihova pogrešna procena ubrzo ispravljena. "Pet profesora sa tog Odseka je reklo da taj rad nema veze sa umetnošću, i da student nije dovoljno talentovan ni dovoljno angažovan. Naš stav je da je student takvom provokacijom samo pokušao da privuče pažnju na sebe, zbog čega smo s pravom revoltirani."

Ne želeći da komentariše konkretan slučaj, prodekan za nastavu Beogradskog univerziteta Aleksandar Lipkovski ističe da su prava i obaveze studenata jednake na svim fakultetima, bez obzira na to ko je osnivač. "Veoma je teško povući granicu između slobode izražavanja i političkog ili verskog delovanja koje je na tlu svakog Univerziteta zabranjeno zakonom. Predmetni nastavnik u načelu zadržava pravo da proceni vrednost nekog rada, što je teže kad materija nije deo prirodnih nauka, a posebno je teško kad je reč o umetnosti. Stručno-naučnom radu na univerzitima mora biti garantovana sloboda, i ukoliko neko smatra da je ta sloboda narušena, na raspolaganju ima mehanizme za zaštitu svojih prava. Osnivač univerziteta ili fakulteta ima pravo da se meša u stručno-naučni rad samo na zakonom propisani način", decidiran je Lipkovski. On međutim navodi da "ne postoji mehanizam koji bi garantovao prihvatanje stava studenta o sopstvenom radu".

Inače, Mario Milaković će narednu godinu provesti u Indoneziji, kao stipendista tamošnje vlade.

Izvor