Radnici kragujevačkih fabrika i ostali zaposleni u metalskoj industriji Srbije u narednih deset dana započeće blokadu autoputa na više mesta istovremeno, a zatim organizovati i proteste u Beogradu, jer Vlada Srbije juče, na sednici održanoj u Kragujevcu, nije ispunila sve njihove zahteve.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, predsednika Sindikata fabrike automobila koji je prisustvovao sednici „premijer i ministri su u Kragujevac došli da prodaju maglu“, i nisu ponudili „konkretna rešenja za oporavak privrede i socijalno zbrinjavanje viška radnika“.

- Ministar finansija Dinkić napustio je sednicu Vlade, rekao je da nema para i optužio nas da smo nerazumni u svojim zahtevima. Nisu pristali da otpremninu za radnike koji su tehnološki višak povećaju sa 100 na 300 evra - kaže Mihajlović.

Predstavnici Republičke vlade su iz Beograda u centar Šumadije stigli „štedljivo“, autobusom „Laste“ tačno u podne. Zaustavili su se na ulasku u grad gde su obišli započeto gradilište autoputa ka Batočini, koji bi trebalo da grad spoji sa Koridorom 10.

Dok su bageri specijalno za jučerašnju priliku naprasno „proradili“, a cisterne vodom kvasile odavno nasutu podlogu, postavljenu pred poslednje izbore, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je obećao da će ova, prva deonica puta, duga pet kilometara, biti završena do kraja godine. Na letnjem suncu i temperaturi od 35 stepeni, premijer Vojislav Koštunica je rekao da će gradnja ove deonice autoputa „privući i strane i domaće investitore u Kragujevac“.

Autobus sa članovima Vlade ispred zgrade Skupštine grada zvižducima je dočekalo više desetina članova Liberalno demokratske partije.

Ministar za privredu Predrag Bubalo je nakon završetka sednice Vlade rekao da je dug prema Fijatu u potpunosti vraćen. On je najavio da će sledeće nedelje biti promovisan potpuno novi model automobila „fijat“, poslednje generacije, koji će najverovatnije biti montiran u Kragujevcu.

Izvor


Vezani članci

Vlada u Kragujevcu (21. 6. 2006)

Zastavini sindikalci ljuti na vladu i opet prete protestima (21. 4. 2006)

Osetiće šta je teški metal... (9. 3. 2006)