Iako se UGS "Nezavisnost" i sindikati koji je čine ne mogu okarakterisati kao revolucionarni, i uprkos njihovom besmislenom insistiranju na žalopojkama nad neostvarenim "socijalnim dijalogom", donosimo proglas GS PUT "Nezavisnost", budući da on na veoma plastičan način govori o radikalizovanju radništva u Srbiji, i probijanju svesti, čak i u žutim sindikatima, o tome da se jedino odlučnim sukobom sa gazdama možemo izboriti za svoja prava. Korak koji su sindikati GS PUT "Nezavisnost" preduzeli je korak u pravom pravcu. Racionalno je očekivati da će korumpirane birokrate na vrhu sindikata dati sve od sebe da sabotiraju ovakav radikalan istup granskog sindikata. Sada je na nama da radimo da bi smo radikalizovali ovaj protest i istakli revolucionarnije zahteve u prvi red.Povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o radu, povodom izjava i ponašanja ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku g-dina Slobodana Lalovića, Granski sindikat prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede, vodoprivede i duvanske industrije “Nezavisnost”, Glavni odbor, članovi i rukovodstva sindikalnih organizacija u celoj Srbiji su zauzeli jasne i nedvosmislene stavove. Na osnovu tih stavova Predsedništvo GS PUT “Nezavisnost” je na sednici održanoj 30.06.2006. godine jednoglasno donelo sledeću odluku:

1. ZAHTEVAMO OSTAVKU MINISTRA ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALNU POLITIKU SLOBODANA LALOVIĆA!
2. ZAHTEVAMO DA ORGANI UGS “NEZAVISNOST” ZVANIČNO PODRŽE ZAHTEV ZA OSTAVKU MINISTRA, KAO I DA ORGANI UGS “NEZAVISNOST” HITNO DONESU ODLUKU O PLANIRANJU ORGANIZOVANOG PROTESTA PROTIV NAJAVLJENIH IZMENA I DOPUNA ZAKONA!
3. UKOLIKO ORGANI UGS “NEZAVISNOST” NE PODRŽE OVE STAVOVE, MI U GS PUT “NEZAVISNOST” ĆEMO PRISTUPITI PRAVOVREMENOJ ORGANIZACIJI PROTESTA NA KOJI ĆEMO POZVATI I DRUGE GRANSKE SINDIKATE, GRAĐANE, NEVLADINE ORGANIZACIJE, UGLEDNE JAVNE RADNIKE I SVE KOJI SU SPREMNI DA PODRŽE OVAKAV PROTEST!

ZAŠTO OSTAVKA MINISTRA SLOBODANA LALOVIĆA - ZAŠTO PROTEST?

  • Zato što je svojim potezima, instituciju socijalnog dijaloga sveo na parodiju dijaloga; poslednja sednica Socijalno-ekonomskog saveta je jedan od “najlepših“ primera ministrovog shvatanja dijaloga, pri čemu je u ogoljenoj diskriminaciji sindikata nadmašio i svoje predhodnike!
  • Zato što ministar obećava, ali se ne drži datih obećanja: naročito kad je u pitanju zašita prava radnika od samovolje direktora i novih vlasnika, a “proslavio“ se i u zaštiti prava na sindikalno delovanja!
  • ...a način predlaganja, sadržina i suština predloženih izmena Zakona o radu govori sama za sebe: zbog takve “reformske“ promene Zakona, “prosečan razmaženi radnik“ Srbije će biti u minusu 30-tak i više procenata ličnih primanja, a “siromašni domaći i strani kapitalisti“ će biti isto toliko u plusu... A zahvaljujući ”uslugama” Agencija za privremeno zapošljavanje, sigurnost posla će biti tek levičarska fantazija (od koje je nekad “bolovao“ i aktuleni ministar)
  • Inspekcije rada? Šta će nam inspekcije, ionaku su bile neefikasne – ministar će prebaciti loptu na još efikasnije sudstvo Srbije, a sindikati nek’ stave ključ u bravu (ionako mnogo koštamo i nismo po ukusu neoliberala i sličnih)!
  • Nakon ovakvih promena strani investitori će “pohrliti“ u nekorumpiranu Srbiju u kojoj vlada pravo i pravda, u Srbiju koja je skinula stege prošlosti i gde je jedina prepreka prosperiteta Srbije – njegovo veličanstvo “razmaženi radnik“ - uklonjen! Nezaposlenost, obespravljenost i beznađe u radništvu Srbije će rasti, ali mi nećemo imati dilemu da li je Slobodan Lalović ministar rada ili ministar kapitala!
  • E neće proći..!

NO PASARAN!