VLADIČIN HAN - U Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod" u Vladičinom Hanu ne prestaju potresi i previranja, koji su kulminirali ovih dana zbog štrajka.

Rukovodstvo preduzeća, na čelu s direktorkom Marinom Momčilović, ne oglašava se i još nije postiglo dogovor s nezadovoljnim radnicima, štrajkači ni za pedalj ne odstupaju od svojih zahteva, a lokalna vlast ne nudi rešenja. Hanski vlastodršci podržavaju štrajkače i zvanično izjavljuju da su njihovi zahtevi opravdani, ali dosad ni prstom nisu mrdnuli da se prevaziđe haotična situacija u "Vodovodu". I ne samo to.

Štrajkači su zapretili da će od ponedeljka isključenja vode potrošačima sa tri povećati na šest sati ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi. Predsednik Skupštine opštine Vladičin Han Branislav Miljković podržava zahteve ogorčenih radnika "Vodovoda", ali ne može da im pomogne jer, zbog sezone godišnjih odmora, gotovo je nemoguće da sazove sednicu lokalnog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o novonastaloj situaciji u "Vodovodu".

Podržava ih i predsednik opštine dr Slađan Marinković i naglašava da ovo javno preduzeće ne može da privređuje pozitivno kada kubik potrošene vode košta svega 12 dinara. Ni gradonačelnik Vladičinog Hana, ni predsednik lokalnog parlamenta, međutim, ne nude rešenja za izlazak iz krize.

- Od zahteva ne odstupamo. Trenutno radimo sa smanjenim kapacitetima. Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, već za nekoliko dana isključenja vode sa tri povećaćemo na šest sati. Krajnje je vreme da se nadležni dogovore da nam se isplati 13 zaostalih zarada i da preduzeća od potrošača namiri dug od 20 miliona dinara - rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Predrag Dimitrijević. Štrajk od 31. jula organizuju Samostalni sindikat i deo članova UGS "Nezavisnost".

U nameri da čujemo i drugu stranu, nismo juče uspeli da razgovaramo sa direktorkom Marinom Momčilović. Članovi Štrajkačkog odbora i nezadovoljni radnici od nadležnih traže da im se isplate zaostale zarade i povećaju plate. Takođe traže potpisivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora, novu sistematizaciju radnih mesta, poboljšanje uslova rada i smenu članova Upravnog odbora preduzeća. Tu je i zahtev da se povećaju cene komunalnih usluga. Na udaru štrajkača biće rukovodstvo preduzeća čije će se ostavke zatražiti ukoliko ne udovolje zahtevima gnevnih i ozlojeđenih radnika. Neki malograđani u Vladičinom Hanu smatraju da štrajkači, zbog isključenja vode, maltretiraju i terorišu potrošače.

Izvor