Smederevo - Inspekcija rada naložila je prekjuče poslovodstvu fabrike štednjaka „Milan Blagojević- Invej“, u kojoj blizu 400 zaposlenih štrajkuje već nedelju dana, da hitno pristupi pregovorima sa štrajkačkim odborom. Odgovor na to juče su bile suspenzije za još 22 štrajkača. Tako je broj suspendovanih radnika od početka štrajka povećan na 49 štrajkača.

Nekima od njih rešenja o suspenziji na tri meseca stigla su poštom na kućne adrese, ali većina nije dobila nikakav papir. Suspendovani radnici najavljuju okupljanje članova svojih porodica ispred fabrike.

- Poslodavac pokazuje da razume samo jezik sile, odbijajući pozive na pregovore, i svakodnevno deleći suspenzije. Do sada je sa posla suspendovano 49 radnika u štrajku, a očekujemo da se ovakav pritisak na radnike nastavi. Pokrenućemo tužbe protiv poslodavca koji se oglušio i o rešenje inspekcije rada koja je naložila da pregovre započne odmah, kaže za „Blic“ Goran Rakić, predsednik štrajkačkog odbora.

U rešenju inspekcije rada navodi se da je poslodavac prekršio Zakon o štrajku jer nije pristupio pregovorima sa štrajkačkim odborom, kao i da radnici u štrajku nisu obavezni da obezbede minimum rada jer delatnost MBS-a nije od javnog interesa. U rešenju se navode tvrdnje obe stane da do sada nisu vođenji nikakvi pregovori, što demantuje izjave ljudi iz poslovodstva fabrike kako se sa štrajkačima pregovara.

Prema navodima štrajkačkog odbora, niko od ukupno 380 radnika koji su se našli na spisku prekobrojnih još nije dobio otpremnine za napuštanje fabrike. S obzirom na to da je za ovu fabriku sezona u jeku, i da svakih petnaest minuta sa proizvodnih traka treba da izađe po jedan štednjak, svakog dana vlasnik gubi od 800 do 1.000 štednjaka. Za sedam dana štrajka gubici se procenjaju na 6.000 štednjaka, odnosno, oko 700 hiljada evra.

Izvor