Beograd - Rudari u Srbiji rade u jamama čiji je tehničko-tehnološki nivo sličan onom na kojem su bili rudnici u Evropi 1890, ocenjuje se u otvorenom pismu koje je ministru finansija Mlađanu Dinkiću uputio Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost.

Povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije, ovaj sindikat ukazuje ministru finansija na "izuzetno teške i opasne" uslove rada u Javnom preduzeću Podzemna eksploatacija uglja (PEU). Zbog toga Sindikat predlaže Vladi da obezbedi "makar simbolične" nagrade zaposlenima u ovom preduzeću, kao što je to nedavno učinila za prosvetne radnike na dan njihove slave.

- Naš granski sindikat je svestan realnosti i problema s kojima se suočavaju radnici jamske eksploatacije i zbog toga smo od Vlade Srbije tražili da se slično slovenačkom iskustvu pripremi zakon o postepenom zatvaranju rudnika, a da država investira u nove programe zapošljavanja u regionima u kojima egzistiraju rudnici, kaže se u pismu koje je potpisao predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost Milorad Panović.

U sistemu JP PEU, koji čini devet rudnika, radi oko 4.300 zaposlenih. Od 1. jula rudari ne mogu da overe zdravstvene knjižice, niti imaju pravo na nadoknadu tokom bolovanja, jer im poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. Razlog dugovanja Fondu zdravstvenog osiguranja su nedovoljna sredstava na računu ovog javnog preduzeća.

Izvor