Smederevo - Oko 300 radnika smederevske fabrike "Milan Blagojević", koji štrajkuju već deseti dan, bilo je juče u inspekciji grada, u znak protesta zbog toga što je poslodavac suspendovao oko 240 radnika prve smene. "Posle prve tri suspenzije, uoči početka štrajka, 26. jula, poslodavac je suspendovao još 24 radnika, a potom 22 koji štrajkuju, a jutros je iz prve smene suspenzije dobilo još oko 240 radnika", rekao je član štrajkačkog odbora Mileta Gujaničić, potpredsednik sindikata metalaca "Nezavisnost".

Prema njegovim rečima, radnici će pokrenuti pojedinačne tužbe za nezakonite suspenzije i tražiti inspekcijski nadzor. U fabrici štednjaka i aparata za domaćinstvo "Milan Blagojević", čiji je većinski vlasnik zemunska firma "Invej", odnosno biznismen Predrag Ranković Peconi, sindikat "Nezavisnost" je organizovao štrajk, pošto poslodavac nije hteo da pregovara o njihovih pet zahteva, među kojima je da se nastave pregovori o zaključivanju novog kolektivnog ugovora.

Posle štrajka upozorenja 17. jula, generalni štrajk, kada je bila obustavljena kompletna proizvodnja, počeo je 26. jula. Posle nekoliko dana delimično je počeo rad u nekim pogonima, ali štrajkuje oko 400 ljudi, od 800, koliko bi trebalo da radi, jer je 300 do 400 odsutno, među kojima je i 380 koji su na listi viška radnika, prenosi Tanjug.

Izvor


Vezani članci

Poslovodstvo smederevske fabrike Milan Blagojević suspendovalo 300 štrajkača (4. 8. 2006)