Inspekcija rada negativno ocenila slanje suspenzija zaposlenima poštom i naložila poslovodstvu i štrajkačima da započnu razgovore o prekidu štrajka.

Štrajkači smederevske fabrike Milan Blagojević tužiće danas ovo preduzeće zbog toga što je poslovodstvo od početka štrajka, 26. jula, suspendovalo više od 300 zaposlenih, najavio je za Danas predsednik Sindikata Nezavisnost u ovoj firmi Goran Rakić. On je rekao da će radnici pokušati na sudu da dokažu da su suspenzije "grubo kršenje Zakona o štrajku".

U Inspekciji rada za naš list objašnjavaju da su inspektori "dali negativno mišljenje o slanju suspenzija zaposlenima poštom na kućne adrese" i naložili poslovodstvu i štrajkačima da započnu razgovore o prekidu štrajka. Međutim, inspektori nikoga ne mogu da primoraju na razgovor, niti da oroče njegov početak, napominju u Inspekciji rada. Kako kažu, takvu nadležnost ima jedino sud, pa će suspendovani radnici morati tek u sudskim instancama da pobijaju ova rešenja.

Predsednik Sindikata Nezavisnost u fabrici štednjaka Milan Blagojević objašnjava da dve nedelje direktor uporno odbija razgovor sa štrajkačkim odborom, uprkos rešenju Inspekcije rada. Štrajk u preduzeću Milan Blagojević organizovao je Sindikat Nezavisnost, zahtevajući pregovore o kolektivnom ugovoru i uslovima rada, kao i isplatu regresa.

Rakić objašnjava da od 26. jula svakodnevno štrajkuje oko 400 zaposlenih i njima je i dalje zabranjen ulaz u krug fabrike. Fabrika štednjaka u Smederevu prodata je zemunskoj firmi Invej, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi. Stav direktora Slavoljuba Lapčevića juče nismo mogli da čujemo jer je on, prema rečima sekretarice, bio na sastancima van preduzeća. I. Kljajić


Izvor