Jagodina - Godinu dana posle privatizacije sudbina „Jagodinske pivare“ još uvek se rešava pred sudovima. Pobunjeni radnici već deset meseci ne dozvoljavaju većinskim vlasnicima akcija konzorcijumu domaćeg „Pan bira’’ i slovenačkog „Infonda’’, da uđu u preduzeće i zahtevaju poništenje privatizacije i novi tender za prodaju državnih akcija.

Pred Višim trgovinskim sudom u Beogradu rešava se žalba većinskog vlasnika akcija zbog privremene mere Trgovinskog suda u Kragujevcu, kojom je osnažen Upravni odbor pre privatizacije, a u Opštinskom sudu u Jagodini razmatra se zahtev kupaca većinskog paketa akcija da bude uveden u posed uz asistenciju policije.

- Ubeđena sam da će na kraju većinski vlasnik na kraju morati da uđe u preduzeće. Očekujem da 25. avgusta sud donese odluku i uveden nas u preduzeće uz asistenciju policije. Država od koje su kupljene akcije na tenderu, koji je ona objavila, ni godinu dana posle privatizacije nije uspela da nas uz pomoć njenih izvršnih organa, sudova i policije uvede u posed imovine. Nijedan sudski spor nije okončan u ovom dugom periodu. Poslovanje za šest meseci, kako je prokomentarisano na poslednjem zboru radnika, katastrofalno je, gubitak je ogroman i nikada nije bilo gore od postojanja ovog preduzeća. Ukoliko država brzo ne reaguje „Jagodinska pivara“ će otići u stečaj - kaže direktorka Zorica Jerotijević, koju su na tu fukciju izabrali većinski vlasnici akcija.

Ona je optužila predsednika Udruženja malih akcionara Branka Dragaša da je davao lažna obećanja i da je prevario radnike ubeđujući ih da se privatizacija može poništiti i da će naći boljeg strateškog partnera za „Jagodinsku pivaru“.

Direktor Saša Radosavljević, koga je izabrao stari Upravni odbor, ogorčen je na državne organe i tvrdi da Viši trgovinski sud u Beogradu oteže više od pola godine sa donošenjem odluke o žalbi većinski vlasnika akcija. U slučaju da žalba bude odbijena privremena mera kragujevačkog Trgovinskog suda bila bi pravosnažna i rukovodstvo koje je imenovao stari UO bilo bi legitimno.

- Smatramo da privatizacija treba da bude poništena i dokaze smo dostavili državnim organima. Privatizacija je vođena na sumnjiv način. Jedini interes malih akcionara je ozbiljan strateški partner da bi preduzeće opstalo. Sa „Pan birom“ nemamo budućnost, čeka nas zatvaranje i sudbina pivare u Zrenjaninu, čiji je vlasnik „Panbir“. Prihvatamo samo poništenje privatizacije - ističe Radosavljević.

Konzorcijum kupaca je u avgustu prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor o kupovini 51,18 odsto akcija „Jagodinske pivare“, koje su bile u vlasništvu države. Kupac je prihvatio dugove u visini od oko 600 miliona dinara, investicioni program od 4,5 miliona evra i jedan milion za socijalni program. Akcije su prodate za 75.000 evra.

Izvor


Vezani članci

Jagodina: Prijava policije jednostrana i diskriminatorska (19. 4. 2006.)

Rat za pivaru motkama i kiselinom (7. 4. 2006.)