Beograd - Sindikat Kompanije Robne kuće Beograd A. D. u stečaju najavio je juče generalni štrajk ukoliko se ne zaštite prava zaposlenih u budućem kupoprodajnom ugovoru.

Miloš Macanović, predsednik Sindikata, objašnjava da predstavnici radnika, između ostalog, zahtevaju da do okončanja stečajnog postupka budu zadržani svi angažovani radnici i obustavljen svaki postupak otkazivanja ugovora o radu.

Sindikat, takođe, traži vraćanje zarada na prethodno zatečeni nivo i obavezivanje budućeg kupca da se za eventualni višak zaposlenih obezbedi adekvatan socijalni program. Macanović tvrdi da su postavljeni zahtevi "minimum zaštite" koju potražuju zaposleni Kompanije RK Beograd i ukoliko ih stečajna uprava ne prihvati, Sindikat će, prema tvrdnji Macanovića, za sedam dana u saradnji sa udruženjima akcionara "preuzeti sve mere sindikalne borbe, uključujući i generalni štrajk".

Optužujući sve dosadašnje stečajne uprave da su radile na "urušavanju" Kompanije, umesto na njenom oporavku, Macanović kaže da od potencijalnih partnera "stižu signali da su spremni da preuzmu obaveze koje traži Sindikat". Kako je rekao, jedan od najviše zainteresovanih kupaca RK Beograd je švajcarsko-italijansko-nemačka korporacija Jelmoli.

Milorad Boškovski, član stručne grupe Sindikata, navodi da Kompanija RK Beograd trenutno posluje sa 1.270 radnika na 255.000 kvadratnih metara prostora. On ocenjuje da je u nekada najvećem sistemu na Balkanu uveden "politički stečaj" i da Kompanija godinama služi kao "poligon za obuku stečajnih upravnika".

Izvor