Beograd - Granski sindikat saobraćaja i telekomunikacija UGS Nezavisnost upozorio je juče da u kompaniji Mobtel, u kojoj se nalaze radnici koje norveška kompanija Telenor treba da preuzme posle kupovine Mobija 63, "pljušte" otkazi koje deli generalni direktor Mark Ekhaut, predstavnik grupe austrijskih investitora sa Martinom Šlafom na čelu. UGS podseća da je ministar finansija Mlađan Dinkić više puta javno obećao da će svi radnici biti preuzeti, ali da Ekhaut otpušta zaposlene iako mu je ostalo desetak dana od odlaska iz zemlje. U sindikatu podsećaju da je "Nezavisnost" prema smernicama Dinkića sačinila predlog socijalnog programa za te radnike, koji, međutim nije uvršten u tendersku dokumentaciju. Sindikalci najavljuju obustavu rada i pozivaju Vladu Srbije da zaustavi ova dešavanja u Mobtelu. Oni ističu da do otpuštanja dolazi po nalogu bivšeg menadžmenta koji je krivično gonjen i hapšen. Uz saopštenje UGS Nezavisnost dostavljen je i dopis Ekhauta jednom od radnika Mobtela u kojem saopštava da mu neće biti ponuđen Ugovor o radu sa novom kompanijom, a da je sadašnje rukovodstvo odlučilo da mu ponudi sporazumni raskid radnog odnosa sa isplatom šestomesečne bruto zarade.

Ivanji: Čudna odluka Marka Ekhauta

- Mark Ekhaut je još generalni direktor Mobtela i ima pravo da raskine radni odnos sa zaposlenima jer je to u njegovoj nadležnosti. U svakom slučaju, mi ćemo preko Upravnog odbora Mobtela tražiti informaciju o otpuštanjima, zašto se to radi i po kom kriterijumu. Čudno je da Ekhaut preduzima takve poslovne poteze pred kraj mandata - komentariše za Danas Željko Ivanji, direktor Sektora za strategiju, razvoj i marketing PTT Srbija.


Direktor Sektora za strategiju, razvoj i marketing PTT Srbija Željko Ivanji kaže za Danas da ta kompanija nema zvaničnu informaciju o otpuštanjima ali da je nezvanično čuo da je Ekhaut delio otkaze, ne samo običnim radnicima već i pomoćniku direktora Goranu Božiću i menadžeru Jovanki Babić koji su najbliži saradnici Bogoljuba Karića.
Komentarišući tvrdnje UGS Nezavisnost da će bivši rukovodioci Mobtela za odlazak iz kompanije dobiti otpremnine i do 20 miliona dinara, Ivanji tvrdi da mu nije poznato kakve ugovore o radu imaju, ali da će ti ugovori biti preispitani za šta je takođe potrebno da bude sazvan Upravni odbor.

Miloš Grabundžija, sekretar granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija, kaže za Danas da 46 zaposlenih u Mobtelu nije preuzeto u novu kompaniju iako je sporazumom predviđeno da to bude učinjeno za svih 960 zaposlenih, osim za one protiv kojih se vodi krivični postupak.

- Protiv ovih 46 radnika nema ni disciplinskih ni krivičnih postupaka, ali su ostali u staroj kompaniji koja će biti likvidirana. Za to nisu dobili bilo kakvo obrazloženje ili neki dokument. Dobili su rešenja za godišnji odmor i usmeni zahtev da se do srede izjasne da li prihvataju otpremninu. Danas će biti održan sastanak sa predstavnicima norveške kompanije jer otpuštanja vrši stari menadžment, odnosno direktor kojeg su postavili Austrijanci, a koji 1. septembra napušta zemlju. Postigli smo juče sporazum sa našim predstavnicima, rukovodstvom PTT, koji će danas razgovarati sa novim vlasnikom oko preuzimanja svih radnika - naglašava Grabundžija.

Izvor