Bor - U slučaju da se ostvare pretnje sindikata i radnici počnu proteste, a time se produbi kriza nastala neprihvatanjem modela privatizacije RTB Bora, poslovodstvo kompanije neće snositi odgovornost. To može da ugrozi redovnu isplatu zarada, prekid privatizacije, zbog čega je moguć i stečaj - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Miodrag Conić, v.d. generalnog direktora RTB-a.

kontramere menadžmenta

Poslovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena Bor povuklo je juče oglas za dobrovoljno izjašnjavanje zaposlenih za prestanak radnog odnosa pošto se Samostalni sindikat RTB-a usprotivio tom predlogu i najavio štrajk. Svi odbori Samostalnog sindikata RTB-a izrazili su nezadovoljstvo povodom Strategije privatizacije kombinata bakra, visine otpremnine za radnike koji će se prijaviti kao tehnološki višak i kriterijumima za određivanje viška radnika. Sindikati su ocenili da su poslovodstvo i ministri u Vladi Srbije "neozbiljni" zbog usvojene Strategije privatizacije te kompanije, a kao ključan razlog naveli odluku o prodaji imovine, a ne kapitala tog preduzeća.


Koncept nove Strategije privatizacije, dodao je on, koju zagovaraju sindikati i lokalne samouprave u Boru i Majdanpeku neprihvatljiv je za Vladu Srbije, koja je svoju Strategiju usvojila 23. maja. - Taj dokument garantuje uspešnu privatizaciju, koja će obezbediti velike investicije i posao za 4.700 radnika. Obezbeđen je i socijalni program za oko 2.000 radnika koji će ostati bez posla. Do 6. septembra biće raspisan tender za prodaju kompanije - rekao je Conić.

On je ocenio da su zahtevi sindikata nekorektni i da se ceo problem već ispolitizovao. Od države se, na ime subvencija, mesečno dobija 150 miliona dinara, a toleriše se i neplaćanje doprinosa za zaposlene.
- Iako smo četiri sata razgovarali s liderima sindikata, nije postignut dogovor. U svakom slučaju nećemo prihvatiti pritiske, niti odustati od Strategije privatizacije Basena - naglasio je Conić.

U saopštenju Samostalnog sindikata RTB-a, podeljenog pred konferenciju za novinare, stoji da sindikati zahtevaju 300 evra po godini staža za otpuštene radnike, da otpremnine budu jednokratno isplaćene i da se isplate sve zaostale zarade. Ukoliko poslovodstvo ne uđe u ozbiljne pregovore u roku od 48 sati preduzećemo, sve vidove sindikalne borbe, računajući na štrajkove i proteste, zaključuju sindikalci.

Izvor