Vršac - Gradska biblioteka Vršac, koja po broju bibliotečkih jedinica, ali i po specifičnosti građe, spada među najznačajnije biblioteke u Srbiji, suočena je kako sa problemom prostora za čuvanje pisanog blaga tako i sa podzemnim vodama koje se pojavljuju u podrumu i ugrožavaju temelje zgrade. Više od godinu dana, nivo vode koji nadire u kišnom periodu iznosi od metar i po do dva, a prema preporuci stručnjaka vodu ne treba ispumpavati dok se sama ne povuče, jer postoji opasnost da pronađe novi kanal.

- Kad je ustanovljeno vlaženje podruma, i Zavod za zaštitu spomenika kulture naložio nam je da nekom od priznatih metoda popravimo podrum. Nama bi to rešilo oba problema. Posle kvalitetne hidroizolacije, zaštitili bismo čitavu zgradu, jer vlaga narušava i temelje, penje se po zidovima i ugrožava i druge prostorije. Bezbedan podrumski prostor iskoristili bismo za smeštaj knjiga, jer nam u ovom trenutku nedostaje 400 kvadrata prostora da bismo knjige smestili po standardima. Osim toga. stiže i sezona kupovine novih knjiga, mimo bibliotečkog materijala koji kontinuirano pristiže - objašnjava Ivan Stojanović, v. d. direktora biblioteke.

Zbirka retkih naslova

Gradska biblioteka u Vršcu osnovana je odlukom Magistrata 1887. godine. Njen osnivač je i njen prvi bibliotekar Feliks Mileker, poznati istoričar i arheolog.
Najstarija knjiga u biblioteci datira iz 1496. i u njoj su objavljena pedagoška pisma. Među najvrednijim su i devet knjiga iz lične biblioteke Jovana Sterije Popovića, knjige koje su pripadale njegovom ocu, zatim, prvo izdanje Basni Dositeja Obradovića, knjiga koju je Dositej 1804. poslao Josifu Jovanoviću Šakabendi, Nomokanon štampan u Lavovu 1646. kao i Šerijatsko pravo koje je ostalo u Vršcu iz doba Turaka (17. vek) i rukopisna hronika italijanskog grada Vila Kasteioni, pisana u periodu od 1424. do 1670. godine.


Da bi se rešio ovaj problem, napravljen je projekat i on podrazumeva sve potrebne radove i sanaciju i hidroizolaciju, kako bi se zgrada zaštitila od daljeg prodiranja vode. Predračunska vrednost je oko 2,5 miliona dinara.
- Za ovu godinu dobili smo 1,5 milion dinara iz opštinske kase za rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže i za adaptaciju dvorišne zgrade u kojoj su smeštene zavičajna zbirka "Banatika", stare i retke knjige, dva magacina u kojima su knjige iz oblasti umetnosti.

- Novac za sanaciju podruma tražićemo iz opštinskog budžeta za 2007. godinu. U međuvremenu, konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, gde smo jednom odbijeni, ali smo konkurisali ponovo i čekamo odgovor. Takođe smo podneli projekat i na konkurs za sredstva predviđena za Nacionalni investicioni plan, gde smo odbijeni za 2006/07. godinu, ali je konkurs otvoren do 2011. navodi Stojanović.

Prema njegovim rečima Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2002. godine načinio detaljni pregled zgrade i tada su naložili revitalizaciju, rekonstrukciju i sanaciju na 14 tačaka. Do sada je urađena zamena kompletnog krovnog pokrivača, kompletne stolarije u spoljnjem delu zgrade, sanacija poda u magacinu pozajmnog odeljenja, zamenjena elektroinstalacija u jednom delu zgrade.

- Biblioteka ima oko 200.000 jedinica bibliotečke građe, među kojom 5.000 primeraka starih i retkih knjiga. Sva ta građa se čuva u uslovima koji nisu u skladu sa standardima za smeštaj i čuvanje, jer Biblioteka nema obezbeđeno grejanje i klimatizaciju u svim prostorijama, niti klimatizaciju u magacinima u kojima se građa nalazi, a pretesan prostor nam onemogućava i primenu savremenih standarda bibliotekarstva u smislu slobodnog pristupa fondovima knjiga koje se pozajmljuju. Gradska biblioteka u Vršcu bi standarde koje pripisuje matična ustanova mogla ostvariti tek popravkom i rekonstrukcijom podruma, eventualno dogradnjom novog prostora - izričit je Stojanović.

Izvor