Beograd - Prosvetna inspekcija pokrenuće postupak odgovornosti protiv svih nastavnika i profesora koji ne poštuju zakonsku odredbu o minimumu rada u štrajku. Zakon, naime, propisuje da prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali moraju da održavaju čas koji će trajati najmanje 30 minuta.

Miloš Janković, zamenik ministra prosvete, kaže za Kurir da direktore, profesore i nastavnike koji ne poštuju zakon čekaju kazne koje se kreću od opomene i smanjenja plate, pa sve do otkaza.
- Prosvetari imaju ljudsko i ustavno pravo da štrajkuju, i to im niko ne može zabraniti. Međutim, na osnovu zakona koji uređuju tu oblast njihova je obaveza da u štrajku poštuju minimum procesa rada. To znači da kada štrajkuju moraju da održe čas koji će trajati najmanje pola sata. Prosvetna inspekcija je već krenula po školama koje su u štrajku, i ako se utvrdi totalna obustava nastave, pokrenuće proceduru protiv odgovornih lica - kaže Janković.

On napominje da prosvetare koji ne poštuju minimum procesa rada čeka kazna koja se kreće od opomene i umanjenja plata, do otkaza.
- Nemamo ništa lično protiv tih ljudi, ali zakon mora da se poštuje. Prosvetna inspekcija će procenjivati koliko je koji profesor povredio radnu disciplinu, da li je potpuno obustavio nastavu ili održava skraćene časove. Na osnovu toga će sprovoditi i sankcije prema njemu. One se kreću od opomene, pa do prestanka radnog odnosa - navodi Janković.

On naglašava da će učenici morati da nadoknade sve izgubljene dane zbog štrajka. Uvešće se radne subote ili će se raditi danima koji su predviđeni za raspust. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), međutim, bez obzira na pretnje koje stižu iz Ministarstva prosvete, i dalje nastavljaju sa štrajkom.

Po njihovoj računici, u celoj Srbiji štrajkuju 352 škole, od kojih je 281 škola potpuno obustavila nastavu. Samo je 71 škola u štrajku sa skraćenim časovima na 30 minuta. Miodrag Sokić, sekretar Foruma beogradskih gimnazija, člana Unije, kaže za Kurir da se štrajkači boje pretnje, ali da će nastaviti sa borbom za svoja prava.

- Mi se bojimo, ali se i borimo. Ti zakoni koji određuju da prosvetni radnici imaju obavezu minimalnog procesa rada su komunistička zaostavština i potpuno su van evropskih tokova. Po evropskoj povelji rada samo hirurzi, radnici elektroprivrede i radnici u avio-saobraćaju nemaju pravo na potpunu obustavu rada. Samo u Srbiji postoji takva zabrana. Mi, dakle, nastavljamo svoju borbu jer sada postavljamo osnove sistema i ako se sada ništa ne uradi, za dve godine će 30.000 prosvetara završiti na ulici - kaže Sokić.

Vuksanović: Štrajkači su izmanipulisani

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je juče da su svi zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ispunjeni, i poručio tom sindikatu da razmisli da li su "izmanipulisani u političke svrhe".
- Ispunio sam sve njihove zahteve, ispunio sam i više od njihovih zahteva, spreman sam bio da sve rešimo i pre potpisivanja kolektivnog ugovora, ljudi su odbili - rekao je Vuksanović.
On je istakao da štrajk koji u školama organizuje Unija sindikata prosvetnih radnika "više nije posao ministarstva, već nekih drugih državnih službi".

Unija neće dokazivati reprezentativnost

BEOGRAD - Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vera Božić-Trefalt izjavila je juče da Unija sindikata prosvetnih radnika nadležnom odboru u tom ministarstvu nije podnela zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti. Uz napomenu da je reprezentativnost preduslov da sindikat potpiše granski kolektivni ugovor, Božović-Trefalt je agenciji Beta rekla da ne postoji rok do kog je sindikat dužan da to uradi.

Član Predsedništva Unije Miodrag Sokić rekao je agenciji Beta da taj sindikat neće ni dokazivati reprezentativnost dok je u štrajku, dok ostala dva sindikata, koja su prihvatila kolektivni ugovor, ocenjuju da Unija štrajkom i pokušava da to izbegne.

Unija: Mi ne menjamo stranke

Predsedništvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije optužilo je juče ministra prosvete Slobodana Vuksanovića da tom sindikatu, koji je organizovao štrajk u osnovnim i srednjim školama, u nedostatku argumenata, podmeće politiku.

- U nedostatku argumenata podmećete nam politiku - kaže se u otvorenom pismu Unije Vuksanoviću, i navodi da u Glavnom odboru tog sindikata, "koji broji 23 člana, niko nije član nijedne stranke".
- Nas su u sve ovo uvukle muka i politika koju vi, zapravo, oličavate. Mi ne menjamo partije radi karijere, mi se borimo da naša profesija i naše porodice mogu da prežive sve vaše dosadašnje političke doslednosti - navedeno je u pismu.

Sindikati: Politički štrajk

Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat obrazovanja "Nezavisnost" oštro su juče kritikovali Uniju sindikata prosvetnih radnika, koja je u štrajku, i ocenili da razlozi zbog kojih štrajkuju nisu sindikalne već političke prirode.

Predsednici dva sindikata Branislav Pavlović i Zdravko Kovač optužili su Uniju da je odluku o štrajku donela još u junu, pre početka bilo kakvih pregovora o kolektivnim ugovorima. Pavlović i Kovač ocenili su da svaka sindikalna organizacija, koja ima 10 odsto prosvetnih radnika u štrajku, može da proceni da takav štrajk ne može da bude uspešan, i dodali da u tom slučaju "mora da se radi o nekim drugim razlozima".

Pavlović i Kovač su doveli u pitanje i reprezentativnost Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, i naveli da taj sindikat, prema Zakonu o radu, neće moći ni da potpiše kolektivne ugovore u obrazovanju dok ne dokaže da je reprezentativna sindikalna organizacija.