Kragujevac - Prilikom aktiviranja detonatora na ručnoj bombi juče 7.50 sati u Tehničko-remontnom zavodu povređene su četiri radnice - Dobrila Marković, Rada Taričić, Radosava Milosavljević i Dragojla Radović. Jedna radnica prebačena je na plastičnu hirurgiju zbog povrede prsta, a ostalo troje radnika zbrinuto je u Urgentnom centru Kliničkog centra u Kragujevcu.

Predstavnici Tehničko-remontnog zavoda koji se nalazi na starom putu prema Jagodini, van Kragujevca, nisu se zvanično oglasili povodom ovog incidenta. Kako je reč o povredi na radu, neophodno je da se ispoštuje procedura jer je reč o zavodu, odnosno instituciji koja je pod ingerencijom Ministarstva odbrane.

- Incident se dogodio juče u 7.50 sati. Prilikom montiranja ručne bombe M-75, došlo je do aktiviranja detonatora. Povređene su dve osobe, a još dve su iz preventivnih razloga poslate na lekarski pregled u kragujevački Klinički centar - izjavio je za Glas javnosti Milivoje Borić, zamenik komandanta Štaba civilne zaštite grada Kragujevca. Borić kaže da je jedna radnica zadobila povredu prsta, jedna je lakše povređena, a dve su preventivno poslate na pregled. Druge detalje zamenik komandanta Štaba civilne zaštite Milivoje Borić nije saopštio.

Odmah po povređivanju, radnice su u Klinički centar prevezene uz pratnju predstavnika vojne policije. Od doktora Milana Labudovića, dežurnog lekara u Urgentnom centru, saznajemo da nijedna od radnica nije u životnoj opasnosti.

- U Urgentnom centru jednoj radnici je urađen skener oka, odnosno očne duplje i tek će se utvrditi kakve su povrede i da li je potrebna neka intervencija. Ona će ostati u Urgentnom centru do dolaska očnog lekara koji će da izvrši pregled - kaže dr Labudović. Ova radnica ima lakše povrede po grudima, rukama i licu, a dve druge radnice koje su primljene u Urgentni centar imaju lakše ogrebotine. Četvrta povređena radnica Dobrila Marković je, zbog amputacije kažiprsta, prebačena na odeljenje plastične hirurgije.

U Tehničko-remontnom zavodu prošle godine je potpisan ugovor o uništavanju 1,3 miliona protivpešadijskih mina sa stokova Vojske SCG, vredan 1,7 miliona evra. Ugovor su potpisali NATO agencija NAMSA i Ministarstvo odbrane naše zemlje, a Tehničko-remontni zavod je time svrstan u red najopremljenijih i najefikasnijih zavoda ove vrste na Balkanu.

Zanimljivo je navesti da do našeg poziva nadležne službe u gradu nisu znale za ovaj incident, izuzimajući kragujevačku policiju. Međutim, a obzirom na to da Tehničko-remontni zavod nije u nadležnosti ovdašnje policije, ona se nije oglasila zvaničnim saopštenjem.

Izvor