Bor - Štrajka u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ neće biti. Samostalni sindikat RTB „Bor“ juče je, nakon sastanka sa predstavnicima Saveta ministara i Agencije za privatizaciju u Beogradu, odustao od poziva radnicima na štrajk koji je pre tri dana najavljen zbog manjkavosti u socijalnom programu.

Na sastanku su predstavnici Saveta ministara obavestili sindikat da će Agencija za privatizaciju u petak ili početkom sledeće nedelje raspisati tender za kupovinu kompletnog RTB „Bor“. Tek ukoliko se niko ne javi na raspisani oglas, biće sačinjen novi tender za kupovinu delova kombinata bakra.

Do sada su se za kupovinu celog borskog basena, u šta spadaju rudnici u Boru i Majdanpeku, kao i Topionica i rafinacija bakra, prijavile firme „Kuprum“ iz Rumunije, „Quatro corporation“ sa ostrva Nevis i australijski „View mining“. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, u trci za borskim bakrom i zlatom naći će se i vrlo moćna ruska kompanija „Bejzik elements“, privatni investicioni fond, čiji je većinski vlasnik ruski poslovni magnat Oleg Deripaska.

Što se tiče dogovora oko socijalnog programa, predsednik Samostalnog sindikata Dragan Aleksić rekao je za „Blic“ da je juče na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar za rad i zapošljavanje Slobodan Lalović, usvojen plan o restrukturiranju preduzeća, a da je za narednu nedelju ministar privrede Predrag Bubalo zakazao sastanak sa Agencijom kako bi se deo socijalnog programa, na kojem insistira ovaj sindikat, uvrstio u tendersku dokumentaciju koja će biti ponuđena zainteresovanim kupcima.

- Tu je pre svega reč o tome da 4.700 radnika koji ostanu u firmi budu zaštićeni od budućeg poslodavca u naredne tri godine, i da se u tom periodu firma ne sme preprodati - rekao nam je Aleksić.

- Pored toga, Bubalo je obećao da će sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem sagledati mogućnost da se svim zaposlenima pre privatizacije isplate tri zaostale zarade ili da se na to obaveže budući vlasnik, kao i da otpremnine ne budu isplaćene u ratama.

Nezavisni sindikat RTB juče je optužio Samostalni sindikat da opstruira sprovođenje socijalnog programa i upozorio da to može dovesti do stečaja ili čak likvidacije RTB, čime bi na gubitku bili i država i kompanija i zaposleni.

Izvor


Vezani članci

Sindikat i poslovodstvo RTB-a Bor produbili sukob (29. 9. 2006)