Kragujevac - Generalni direktor "Zastava kovačnice" Siniša Otašević izjavio je da za sada vlasnik tog preduzeća bugarski konzorcijum "Intertrust" "ispunjava sve što je trebalo da ispunjava". Bugarski konzorcijum je u oktobru prošle godine kupio "Kovačnicu" za 1,78 miliona evra. Zaposleni tvrde da je posle toga kragujevačka fabrika izgubila ranije kupce iz inostranstva i prepolovila proizvodnju otkovaka, a Otašević navodi da "da svako preduzeće ima strukturalne tranzicione probleme".

Zaposleni su u julu i avgustu, mesec i po dana, koristili kolektivni godišnji odmor, a sada od 560 radi 200, a ostali su na plaćenom odsustvu. Prema navodima radnika, mesečna proizvodnja je sa 450 tona otkivaka svedena na oko 250 tona, dodajući da se sve manje prave od prvoklasnog čelika i da su zato izgubljeni i kupci iz Nemačke i Slovenije, a da je u proizvodne hale, posle privatizacije, stigla samo jedna stara mašina. Ocenjujući da sve fabrike imaju određene neracionalnosti u reprolancu, Otašević kaže da su "prvi na udaru" oni koji su privatizovani jer ih prvi lociraju i prvi moraju da ih rešavaju.

- "Zastava kovačnica" mnogo pre drugih krenula je u njihovo rešavanje, a svako rešavanje tih problema je uvek sa određenim bolnim periodima, i sve što mi radimo, radili su neki pre nas, gazeći u tu prljavu baru sa hladnom vodom, punom žaba, lisica i krokodila u koju smo i mi zagazili - rekao je Otašević. Problem je i to što kupci "Kovačnici" neredovno plaćaju preuzetu robu, ali, kako tvrdi Otašević, većinski vlasnik za sada ima razumevanja za srpska preduzeća koja su uglavnom i dužnici.

- "Kovačnica" nam na vreme dostavlja otkovke, ali mi ne možemo da uspostavimo redovnu dinamiku plaćanja - rekao je direktor "Zastava oružja" Dragoljub Grujović. Generalni direktor "Zastava vozila" Zoran Radojević kazao je da ta fabrika ima problema sa "Kovačnicom" zbog visokih cena, dodajući da "međusobni dogovori oko plaćanja postoje". U nezavisnom revizorskom izveštaju, objavljenom na sajtu fabrike, navodi se da je "Kovačnica" 31. decembra 2005. godine potraživala 764 miliona dinara, a da su rashodi bili 814 miliona i da je time ostvarila poslovni gubitak od oko 50 miliona dinara. Bugarski "Intertrust" kupio je prošle godine i leskovački "Lemind", fabriku pocinkovanog lima u Vučitrnu na Kosovu i Metohiji i kompleks olova i cinka u Krdželiji u Bugarskoj. Izvršni direktor ove firme Roberto Mladenov svojevremeno je izjavljivao je da će u "Kovačnicu" biti uloženo pet miliona evra, umesto tri, koliko je predviđeno i da je cilj da za dve-tri godine fabrika mesečno proizvodi 20.000 tona otkivaka, prenosi Tanjug.

Izvor