Beograd - Ministar za rad Slobodan Lalović je najavio mogućnost otpuštanja profesora koji su protivno Zakonu o štrajku potpuno obustavili rad.

Prema podacima ministarstva prosvete, 59 škola u Srbiji uopšte ne rade, dok je zakonom o štrajku predviđeno da se mora poštovati minimum procesa rada, odnosno da se drže časovi od pola sata. Lalović je rekao da će inspekcija rada obići sve škole u štrajku, ispitati sve slučajeva kršenja radne obaveze i protiv svih onih koji krše zakon pokrenuti disciplinski postupak.

"Ne mislim da je realno da će se svi profesori otpustiti u 59 škola, ali ako se bude ostalo pri ovakvoj obustavi rada, verovatno će jedan broj ljudi trpeti posledice te vrste. Ja se iskreno nadam da će se profesori urazumiti i da će početi da štrajkuju, ako već štrajkuju, u skladu sa zakonom", kazao je ministar.

Vlada Srbije ocenila je da je štrajk tog sindikata prerastao u političku aktivnost i da gubi bilo kakvu vezu sa zaštitom socijalnih prava. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović ponovio je da su ispunjeni svi zahtevi Unije sindikata prosvetnih radnika na čelu sa Miodragom Skorobnjom, te da ne vidi razlog njihovog štrajka.

Unija traži korekciju cene rada za 2005. godinu zbog velike infalcije. To će, prema rečima Vuksanovića, ministar finansija Mlađan Dinkić uzeti u obzir, kada bude odlučivano o budžetu za 2006. Unija takođe zahteva da otpremnine za odlazak u penziju budu tri prosečne plate, a ne jedna kao sada. Ministar prosvete kaže i da je taj zahtev ispunjen.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije jedini je od tri reprezentativna sindikata prosvetara koji od početka školske godine štrajkuje. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović rekao je da će učenici, čije su škole u štrajku, morati da nadoknade gradivo subotama ili u toku raspusta.

PR Unije: Nećemo dozvoliti da i jedan naš radnik bude otpušten!

Predstavnik Unije za medije Miodrag Sokić je izjavio za B92 da njegova sindikalna organizacija kršim zakon koji je arhaičan i koji je uveo pre 50 godina Josip Broz. "Mi jesmo prekršili zakon koji je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, ali problem je ministar prosvete, koji je prekršio zakon desetak puta u zadnjih šest meseci."

Povodom optužbi da je njihov protest politički, Sokić podseća da je Unija nastala 1997. godine upravo iz očaja zbog izdaje Sindikata obrazovanja Srbije, koji je sa tadašnjom vlašću potpisivao kolektivne ugovore. "Taj sindikat je sada ponovo u poziciji da izdaje svoje kolege i da lažno zastupa njihove interese", rekao je Sokić.

"Što se tiče otkaza, nećemo dozvoliti da i jedan naš radnik bude otpušten", naglasio je PR Unije.

(9. 9) Nove informacije

Beograd - Uprkos najavi ministra rada i zapošljavanja Slobodana Lalovića da će inspekcija rada obići sve škole u kojima je nastava potpuno obustavljena i da će protiv zaposlenih koji krše zakon pokrenuti disciplinski postupak, u beogradskoj inspekciji rada kažu da do juče nisu primili ni jednu prijavu od poslodavaca, zaposlenih u školama ili štrajkačkog odbora, niti su izvršili nadzor u bilo kojoj školi. Ministarstvo prosvete, međutim, navodi da su prosvetna i inspekcija rada trenutno na terenu, a to je potvrdio i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja.

ASNS: Krstaški rat protiv prosvetara
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata optužila je Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost da su "zajedno sa ministrom rada Slobodanom Lalovićem krenuli u pravi krstaški rat protiv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije". ASNS u saopštenju podržava štrajk prosvetara i ističe da njegov uspeh zavisi i "od solidarnosti drugih sindikata i njihove spremnosti da ostanu do kraja zajedno".

Skrobonja kaže da je juče potpuno ili delimično obustavljena nastava u 367 osnovnih i srednjih škola i poručio zaposlenima da budu mirni i da neće dozvoliti da bilo ko dobije otkaz. On je rekao da se štrajk nastavlja punim intenzitetom i poručio ministru prosvete da je po zakonu dužan da pregovara sa štrajkačima. U saopštenju predsedništva Unije se navodi da će članovi tog sindikata doći pred Vladu i uručiti svoje radne knjižice, umesto da otkaze zaposlenima uruči inspekcija. Skrobonja je ponovio da je naš zakon o štrajku u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i da u školstvu ne postoji minimum procesa rada. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović, međutim, navodi da sindikatu niko ne spori pravo da štrajkuje, ali da časovi moraju trajati po 30 minuta. Vuksanović je rekao da su vrata Ministarstva prosvete otvorena i da je on tu da pomogne, a da je "na Vladi i ostalim ministarstvima da se bave zakonima koji regulišu radne odnose" i da se neće mešati u posao svojih kolega.

Štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika juče je podržala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata. U saopštenju ASNS se navodi da su se Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost pokazali kao "zastupnici interesa poslodavaca" i da "zajedno sa ministrom Lalovićem napadaju i prete svojim kolegama iz Unije".

(10. 9) Nove informacije:

Unija sindikata prosvetnih radnika nastavila je juče štrajk i pored upozorenja ministra za rad Slobodana Lalovića da profesori i nastavnici koji su potpuno obustavili rad mogu ostati bez posla.

Miodrag Skrobonja, predsednik ove sindikalne organizacije, kaže da je juče u Srbiji štrajkovalo 367 škola i da se Unija ne boji ministrovih pretnji.

- Lalović bi kao iskusan sindikalac trebalo da zna da po međunarodnim konvencijama minimum procesa rada ne postoji kada je u pitanju školstvo - kaže Skrobonja.

Međutim, prema objašnjenjima iz Ministarstva prosvete, nastavnici se računaju kao državni službenici, te mogu da štrajkuju samo uz obezbeđenje minimuma rada. U suprotnom, mogu im se desiti opomene, suspenzije, pa i otkazi.

Skrobonja navodi da su inspektori već juče bili po školama, „pretresali dokumenta, pretili otkazima“, ali otkaz, kako kaže, još niko nije dobio.