Beograd - Pre četiri dana Ivana Veselinović, potpredsednik "Delta holdinga", izjavila je da je ova kompanija "završila s kupovinom preduzeća u Srbiji" i da će sada nastaviti razvoj samo grinfild investicijama i širenjem u regionu. Međutim, Miroslav Mišković, vlasnik ove kompanije, uveliko se sprema za kupovinu imovine Robnih kuća "Beograd", koje se nalaze u stečaju.

Ovo je potvrdio i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić, koji je u sedištu "Delte" pregovarao o uslovima za radnike, kada Robne kuće "Beograd" bude preuzeo Mišković. Tom sastanku prisustvovao je i biznismen Milan Beko, koji zajedno sa Miškovićem čini srpski deo konzorcijuma sa švajcarskom firmom "Jelmoli", koja poseduje Robne kuće i "velika je evropska kompanija".

- Bio sam pozvan na taj sastanak jer su Beko i Mišković hteli da se upoznaju sa socijalnom situacijom u Robnim kućama i da se informišu o sindikalni stavovima. Predočio sam im da zaposleni moraju da zadrže svoja radna mesta i njima je to bilo prihvatljivo - kazao je Smiljanić, dodajući da je na tom sastanku bila prisutna i "jedna dama" za koju je saznao da je iz kompanije "Beneton", koja je takođe zainteresovana za Robne kuće.

IMOVINA VREDNA 200 MILIONA EVRA


Odbor poverilaca je odlučio da se proda celokupna imovina 30 robnih kuća, sa 250.000 kvadrata. Ova kompanija ne upravlja robnim kućama u Bijelom Polju i Podgorici, iako su u njenom vlasništvu. Najveći poverilac je Beobanka u stečaju, koja ima priznato potraživanje od 30 miliona evra, ali se spori zbog kamata i potražuje 40 miliona evra. Od oko 4.500 radnika, u RK "Beograd" je ostalo 1.270 i njima bi iz prodajne cene trebalo da se namire minimalne zarade za godinu dana pre uvođenja stečaja i poveže staž za dve godine. Kompanija je procenjena na 200 miliona evra, ali se očekuje da se prodajom dobije oko 130 miliona evra. Drugi veći poverilac je Astra banka, takođe, u stečaju, sa 2,5 miliona evra i MB kapital banka. Radnici su posedovali oko dva odsto vrednosti kapitala u akcijama, ali je njihova vrednost smanjena zbog gubitaka na 1,8 odsto. Oglas za prodaju trebalo bi da se raspiše uskoro i svi pregovori pre toga mogu se tretirati kao forsiranje jednog kupca.


Istakavši da je posle razgovora u Miškovićevoj kancelariji imao i sastanak sa Mirkom Borovčaninom i "još jednim čovekom iz vlade" - izvesnim Stojanovićem - Smiljanić je ocenio da bi uz "Deltu" i "Jelmoli" RK "Beograd" dobile značajnog strateškog partnera. On je istakao i da je "ohrabren" posle razgovora sa dvojicom srpskih tajkuna, dodavši i da je "Jelmoli" čak pozvao delegaciju SSSS-a da poseti sedište ove kompanije u Švajcarskoj.

Sa predstavnicima "Jelmolija", odnosno Bekom i Miškovićem, pregovarao je i Trgovinski sud u Beogradu, što je predstavnik malih akcionara Robnih kuća "Beograd", Branko Pavlović okarakterisao kao "nezakonito postupanje suda".

"Sudije koje to rade ulaze u krivično delo i mi ćemo protiv njih podneti krivične prijave. Sigurno je da ćemo krivično goniti sudiju Nataliju Pejić-Kordić, a moguće i druge odgovorne", kaže Pavlović. Prema njegovim rečima, "nije sporno da se RK "Beograd" moraju prodati, ali prethodno radnicima mora da se podeli 15 odsto akcija. Pavlović predlaže da se prodaja Robnih kuća obavi u dva koraka. U prvom bi se prodao samo deo imovine kompanije, kako bi se namirili poverioci, a zatim bi se izvršila privatizacija, "na kraju koje radnike čeka 15 odsto akcija".

- Mene ne čudi to što ima zainteresovanih, iznenadilo bi me suprotno, ali treba znati da je vrednost Robnih kuća daleko veća od procenjenih 180 miliona evra - poručuje Pavlović, potvrđujući da za Robne kuće nije zainteresovan samo "Beneton". Prema njegovim rečima, ta italijanska kompanija želi da kupi samo delove Robnih kuća i to najverovatnije od kupca koji u privatizaciji preuzme celu kompaniju, čime bi se objasnilo prisustvo predstavnika "Benetona" na sastanku Smiljanića i Miškovića.

Upitan da prokomentariše Pavlovićevu pretnju tužbom sudijama, Smiljanić ga je optužio da "fantazira i uzima pare tim očajnicima". Radnicima Robnih kuća, naglasio je Smiljanić, podeljene su akcije po starom zakonu i oni raspolažu sa samo 1,8 odsto akcijskog kapitala, a Pavlović im samo izvlači pare i daje obećanja koja ne mogu da se obistine.

Izvor


Vezani članci

Maksi i Ce market deru kožu građanima (2. 3. 2006)

2005

Mišković i Cepter među 40 najbogatijih u istočnoj Evropi (15. 9. 2005)

Delta kupuje "C market" (19. 8. 2005)