Smederevo - Železaru „Ju-Es stil“ u Smederevu napustiće 1.840 radnika kojima će biti isplaćeno od 180 do 350 evra po godini radnog staža. Za prekvalifikaciju se opredelilo 475 zaposlenih u administraciji koji će, ukoliko prođu obuku, dobiti nova radna mesta u nekom od proizvodnih pogona.

Prema saznajima „Blica“ onima koji su se opredelili da napuste fabriku, isplata otpremnina počeće već 22 septembra. Gotovo svaki četvrti radnik Železare u Smederevu potpisaće ovog meseca ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa. Od ukupno 2.150 radnika koje je američki poslodavac proglasio tehnološkim viškom, skoro 90 odsto odlučilo je da prihvati ponuđenu otpremninu.

- Zadovoljni smo reakcijom zaposlenih u vezi sa programom za rešavanje viška zaposlenih. Pošto naša kompanija želi sebi da osigura dugoročnu budućnost, vodeći princip ovog programa bio je da se prema radnicima treba odnositi dostojanstveno i pravično. Pozdravljam sve zaposlene, pošto je trud koji su uložili u protekle tri godine, kompaniju svrstao među najznačajnije u regionu - izjavio je Daglas Metjuz, generalni direktor kompanije „Ju-Es stil Srbija“.

Sindikati u Železari smatraju da je poslodavac imao korektnu ponudu, a da su otpremnine koje radnici dobijaju posle privatizacije među najvećima u Srbiji.

Najveće otpremnine od 350 evra po godini staža dobiće oko 30 odsto zaposlenih koji su odlučili da odu iz fabrike. Najmanju otpremninu od 180 evra dobijaju zaposleni koji do kraja 2007. godine stiču pravo na penziju, a takvih je najviše, oko šest stotina. Onima koji bi od 2008. do 2009. godine trebalo da odu u penziju ponuđeno je 275 odnosno 350 evra po godini staža, a njih ima oko 550.

Socijalni program, tvrde radnici, najlošiji je za 475 zaposlenih u administraciji koji su na polovini radnog veka morali da se odluče za prekvalifikaciju. Oni će proći obuku za nova radna mesta u nekim od proizvodnih pogona. Ukoliko ne ispune uslove poslodavca, moraće da odu iz kompanije uz isplatu otpremnine.

Drugi krug rešavanja viška radnika u „Ju-Es stilu“ najavljen je za april naredne godine.

Izvor