Beograd - Grupa studenata Filozofskog fakulteta protestuje zbog visokih školarina na državnim univerzitetima.

Studenti traže da Vlada Srbije više učestvuje u finansiranju univerziteta i da se cene studiranja snize za 60 odsto. Studenti tvrde da ih u tome podržava Uprava Filozofskog fakulteta. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović smatra da su studenti izmanipulisani jer cenu studiranja određuju sami fakulteti.

Grupa studenata Filozofskog falkulteta traži da se smanje školarine za samofinansirajuće studente sa sadašnjih 86.000 na 35.000 dinara i da se administrativni troškovi prepolove.

Kažu da ne žele da fakulteti postanu mesto za elitu i da je svima koji žele da se školuju potrebno to i omogućiti. Studenti tvrde da za svoje zahteve imaju podršku Uprave Filozofskog fakulteta, na čelu sa dekanom Aleksandrom Kostićem.

U želji da svojim kolegama sa manjkom novca omoguće da studiraju, obratiće se i Ministarstvu prosvete, a zatim i Vladi Srbije.

"Imamo i studenata iz unutrašnjosti, i oni ne mogu da rade i da studiraju, jer nemaju dovoljno novca, a imaju obavezu da idu na predavanja. Ali, suma sumarum, ljudi ne mogu da se školuju u normalnim uslovima", kaže jedan učesnik protesta.

"Nama su na fakultetu rekli da moramo otići ispred Vlade jer nam profesori ne mogu izaći u susret", kaže drugi student.

Vuksanović: Studenti izmanipulisani

Međutim, ministar prosvete Slobodan Vuksanović kaže da, prema Zakonu o univerzitetu, svaki fakultet formira cene za sebe.

Ministar kaže da je on uvek za niže cene školovanja i da je Vlada ove godine uticala na to da se cene školovanja ne menjaju.

"Vlada je sa svoje strane, koliko je nadležna, a nadležna je vrlo malo, zaštitila standard studenata, a plašim se da na fakultetu, Filozofskom ili bilo kom drugom, gde se dešavaju takve stvari, studenti su možda izmanipulisani zbog neke unutarfakultetske izborne utakmice i borbe za prevlast i za dominaciju", kaže Vuksanović.

"Ne bih voleo da je to slučaj u ovom predmetu koji vi navodite jer mislim da studentima ne treba niko da manipuliše. Dakle, ponavljam, prema zakonu i autonomiji univerziteta, fakulteti sami određuju visinu školarine i u to se niko niti može niti hoće da meša", kaže ministar prosvete.

Dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Kostić nije bio dostupan za komentar.

Izvor


Vezani članci

Žurkom protiv visokih školarina (13. 10. 2006)

Protestuju zbog visokih školarina i ispita (13. 10. 2006)

Studije privilegija bogatih (13. 10. 2006)

Studenti Filozofskog traže niže školarine (13. 10. 2006)

Protestna žurka studenata (13. 10. 2006)

Filozofski fakultet - Zahtevi predati dekanu (7. oktobar 2006)

Studenti Filozofskog predali zahteve upravi fakulteta (5. 10. 2006)

Na Filozofskom počeo studentski protest (5. 10. 2006)

Traže jeftinije studiranje (5. 10. 2006)

Peticija protiv školarina (2. 10. 2006)

Dole školarine (2. 10. 2006)

Nastavak akcije "Dole školarine!" (6. 7. 2006)

Kako je protekla akcija "Dole školarine!" (23. 6. 2006)


Galerije slika

Akcija "Dole školarine!" (23. 6. 2006)


Linkovi

Sindikat obrazovanja ASI

Arhiva prodagandnog materijala sindikata obrazovanja ASI