Kragujevac - Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite u Kragujevcu, Nišu i Leskovcu juče su na jedan sat obustavili rad. Štrajk upozorenja organizovan je zbog niskih zarada i loših uslova rada, a ukoliko do ponedeljka ne sednu za pregovarački sto s predstavnicima resornih ministarstva i potpišu protokol o povećanju zarada, socijalni radnici najavljuju generalni štrajk i totalnu obustavu rada.

- Potpisivanjem ovog protokola obezbedilo bi nam se uvećanje zarada od 3,2 odsto od početka aprila i još 4,2 odsto od 1. septembra. Protokol je trebao da bude potpisan između Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Ministarstva finansija i našeg sindikata, ali to još nije učinjeno, mada su ovakvi dokumenti zaključeni sa svim ostalim društvenim delatnostima - rekao je Nikola Dokman, predsednik Štrajkačkog odbora u Nišu.

U kragujevačkim ustanovama socijalne zaštite - Gerontološkom centru, Zavodu za zbrinjavanje odraslih u Malim Pčelicama, Centru za socijalni rad i Domu za decu bez roditeljskog staranja - radi oko pet stotina ljudi. U Gerontološkom centru u Kragujevcu, gde je smešteno oko 320 korisnika, plata negovatelja, odnosno bolničar, ne prelazi petnaest hiljada dinara. Spremačice, na primer, zarade oko 11.000 mesečno.

- Radi se u tri smene, a dobar deo naših korisnika su nepokretni bolesnici. Treba ih presvući nekoliko puta dnevno, okupati, nimalo nije lako. Neki su i agresivni. Zato tražimo da se naše plate izjednače s platama u zdravstvu, što bi bilo najkorektnije - kažu bolničari u Gerontološkom centru.

U Domu za zbrinjavanje odraslih u Malim Pčelicama situacija je daleko komplikovanija. Ova ustanova, jedina te vrste na prostoru centralne Srbije, ima blizu hiljadu korisnika, a reč je o duševno obolelim osobama, teže mentalno retardiranim, kao i starim dementnim ljudima i drugim štićenicima.

- Imamo 295 zaposlenih, uključujući defektologe, lekare i radnika na ekonomiji. Posao s našim korisnicima je jako složen zbog specifičnosti njihovog zdravstvenog stanja, a plate su jako male. Teško je da poverujemo da u budžetu nema para za povećanje zarada. Treba ih samo pravilno rasporediti - kaže Slađana Đurić, pomoćnik direktora Zavoda.

ŠTRAJK NA KLINICI ZA PSIHIJATRIJU U NIŠU

Niš - Zaposleni u niškoj Klinici za psihijatriju nastavili su sa jednočasovnom obustavom rada zahtevajući da im Ministarstvo zdravlja prizna pravo na psihijatrijski dodatak, s obzirom na specifične uslove rada. Dejan Cvetković, predsednik sindikata Nezavisnost Klinike za neuropsihijatriju, ističe da je nedopustivo da pravo na uvećanu zaradu imaju njihove kolege u Psihijatrijskoj bolnici dok se njima ovaj dodatak uskraćuje.
- Radimo teži posao u odnosu na naše kolege u psihijatrijskim bolnicama jer nam dolaze pacijenti u akutnom stanju bolesti sa izraženim agresivnim ponašanjem, koje prvo mi zbrinemo, a onda ih šaljemo na bolničko lečenje. Smatramo da imamo puno pravo da zahtevamo da se i nama plaća psihijatrijski dodatak - kaže Cvetković. On ističe da se za sada protest zaposlenih u ovim zdravstvenim ustanovama ograničava na jednočasovni prekid rada, ali da su u toku dogovori sa kolegama sa psihijatrijskih klinika u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu o daljim koracima koji se tiču radikalizacije štrajka.


Izvor