Pod “izgovorom” da globalni kapitalizam danas određuje uslove egzistencije u Srbiji, baš kao i u ostalim državama u regionu, prošlog četvrtka u Beogradu je predstavljen međunarodni projekat “Holy Damn It”, umetnička intervencija u procesu političke debate o društvenim alternativama u okviru međunarodnih protesta i pokreta otpora protiv samita G8 u Hajligendamu u Nemačkoj, najavljenog za jun ove godine uz učešće lidera i drugih predstavnika osam danas najmoćnijih država sveta. “Na samitu G8 će se odlučivati i o političkoj sudbini Balkana (čitaj Kosova). Magične reči ’tranzicija’ i ’privatizacija’ najpoznatiji su simboli prevođenja srpske ekonomije u divlji kapitalizam”, stoji u pozivu na akciju koju je kod nas inicirala galerija “Kontekst”, a učešće uzeli kolektivi “Stani Pani”, “Kvir Beograd”, “Žene na delu”, “Slobodnakultura” i “Hororkace”.

Projekat “Holy Damn It” realizuje se tako što će tokom narednog perioda u Berlinu, Gracu, LJubljani, Bernu, Cirihu, Hamburgu, Roštoku, Beču, Bukureštu... biti podeljeno 50.000 postera koje su kreirali deset umetničkih grupa i pojedinaca dobro poznatih u svetu umetnosti (Bankleer - Nemačka, Open Circle - Indija, Marina Gržinić - Slovenija, Ibrahim Mozain/ Artists Without Walls - Izrael/ Palestina, Oliver Resler - Austrija, Alan Sekula - SAD...). Sve to kao deo kampanje “Blok G8” ima za cilj da se pokaže masovna građanska neposlušnost i blokira samit G8 zato što zemlje učesnice podržavaju hegemonističku politiku i neoliberalnu kapitalističku globalizaciju “odozgo” koja dramatično povećava jaz između siromašnih i bogatih i ohrabruje neodgovorno korišćenje prirodnih resursa, militarističku mobilizaciju, naravnopravnu distribuciju osnovnih sloboda, seksističko nasilje, patrijarhalne i rasističke modele dominacije, sve pod zastavom razmatranja makro i mikroekonomskog menadžmenta, međunarodne trgovine, pomoći zemljama u razvoju, zaštite ljudskih prava, regionalne stabilnosti i bezbednosti, kontrole naoružavanja...

Da kritički angažovani umetnici nisu jedini koji deluju protiv samita G8 pokazuju i vesti iz Nemačke, gde oko 40 odsto građana smatra da je reč o nepotrebnom skupu, najviše zbog toga što se preduzimaju “neviđene” mere bezbednosti kako bi vodeći ljudi SAD, Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i Rusije bezbedno i na miru odlučivali o svojim budućim potezima. Samo ograda koja je podignuta oko Hajligendama, gde se skup održava, koštala je više od 12,5 miliona evra! Poučeni prethodnim ekscesima, od kojih je najveći bio u Sijetlu 1999. godine, Nemci su namerili da skup obezbeđuje čak 16.000 policajaca i 1.100 vojnika, sa sve avijacijom i mornaricom! Procenjuje se da će s druge strane barikade da se sakupi oko 100.000 ljudi. Ko će nadjačati ostaje da se vidi.

A u Beogradu se prošlog četvrtka po procenama organizatora okupilo oko 150 ljudi, podeljeno je 400 postera, žonglerska grupa “Šarena laža” je kao bonus izvela performans, dok su se u Domu omladine puštali aktivistički filmovi o G8, od kojih na jednom produkciju potpisuje i sam Bi-Bi-Si. “Hororkace” su postere delili i po za ovu temu relevantnim kulturnim centrima, gde su najbolji odziv dobili upravo u nemačkom - Gete institutu, a “Stani Pani” kolektiv je delio i materijale iz svojih predhodnih kampanja (“Zbogom partije” i “Ne u NATO”).

- Dosta radija i neke dnevne novine su izveštavali s događaja, ali ni jedna televizija nije htela da snimi prilog iako je reč o umetničkim radovima jako poznatih umetnika i umetnica, jer ako se gleda iz tog konteksta ovo može da se posmatra kao velika međunarodna izložba. Starija i institucionalna umetničko-kustoska scena Beograda je ćutala i ovu akciju nisu gledali kao izložbu, nego samo kao protest protiv G8, a bilo je to u svari i jedno i drugo! Najveći “fidbek” je došao od levo orijentisane aktivističke i mlade kustoske scene - čuli smo od članova grupe “Horokace”.

Izvor