Kraljevo - Kraljevačko "Slovo", nekada najuspešnije štamparsko i izdavačko preduzeće u zapadnoj Srbiji, nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Od kada je privatizovano, pre četiri godine, ovo preduzeće tone sve dublje, dugovi rastu, a više desetina radnika već je "zaboravilo" kako izgledaju koverti sa zaradama. U magacinima štamparije uskladišteno je više od milion knjiga koje nema ko da kupi, pa nije teško odgonetnuti zbog čega je "spala knjiga na dva slova".

Radnici su kivni na beogradsku "Narodnu knjigu", koja je, pre četiri leta, kupila poznato kraljevačko preduzeće. Godinu dana njima nisu isplaćivane zarade, a poslednji put su pred blagajnom bili početkom juna 2006. godine. Iako su uredno dolazili na posao i radili u sve tri smene, vajdu od rada nisu imali.

Početkom aprila štamparima je obećano da će rešenje biti pronađeno, ali od toga nije bilo ništa. Dug prema njima popeo se na 22 miliona dinara. Odlučili su da štrajkom skrenu pažnju javnosti na svoj težak položaj.

- Ne znamo više šta da radimo. Molili smo, upozoravali, ali ništa nije pomoglo. Na ovaj način vlasnik kupuje vreme do prodaje štamparije. Načuli smo, naime, da "Narodna knjiga" traži kupca i da želi da se otarasi "Slova". Ko zna koliko sve ovo može trajati. Kažu godinu-dve. Nikome više ne možemo i ne smemo verovati - ogorčena je Svetlana Barać iz Štrajkačkog odbora "Slova".

Utučeni radnici prstom upiru na vlasnika i rukovodstvo, a mnogi od njih potresno svedoče da nemaju novca za odlazak kod lekara, niti za osnovne životne namirnice.

- Najčešće u džepu nemam ni prebijene pare. Čak ni za kupovinu vekne hleba. Ovo, zaista, više nikuda ne vodi. Radili smo u tri smene. Posla je bilo na pretek, samo para niotkuda - ispričao nam je radnik Radojica Zdravković.
Rukovodstvo "objašnjava" da je "Slovo" zapalo u ozbiljnu finansijsku krizu zbog "raskoraka između proizvođača i kupaca". Preko milion neprodatih knjiga uskladišteno je u magacinama, a obaveze prema dobavljačima su toliko narasle, da je račun štamparije blokiran.

- Ništa ne mogu da obećam. Očekujem da ćemo ovu tešku situaciju razrešiti, ali potrebno nam je vreme, najmanje dva-tri meseca. Pokušavamo da preko naših poslovnih banaka obezbedimo povoljne kredite da nekako saniramo postojeće stanje i stvorimo uslove za normalnu proizvodnju - kaže LJubomir Vujović, direktor "Slova".

Izvor