Lekari ogorčeni što gradska vlast na mesta direktora zdravstvenih ustanova postavlja stranačke ljude, bez obzira na stručnost, iskustvo i menadžerske veštine

Protestu lekara Studentske poliklinike protiv nasilnog postavljenja podobnih stranačkih ličnosti na mesta direktora domova zdravlja, priključio se i sindikat lekara Beograda.

Shvativši da gradska vlast, brutalno i protiv volje zaposlenih postavlja svoje ljude, po stranačkom ključu, a bez obzira na stručnost, iskustvo, titule i menadžerske sposobnosti, Dragan Cvetić, predsednik sindikata Gradska organizacija Beograda, kaže da je zapanjen "količinom nepoštovanja i drskosti vlasti koje ne poštuju elementarnu inteligenciju i obrazovanje lekara", kao i osnovne principe demokratije.

On je na jučerašnjoj konferenciji koju su povodom aktuelnih dešavanja organizovali lekari Studentske poliklinike, rekao da je skandalozno što se u javnosti pojavio spisak svih novih direktora domova zdravlja, pre nego što su oni izabrani, što je potvrdilo sumnju da gradska vlast "diluje" sa direktorskim mestima.

Lekari Studentske poliklinike pokazali su juče sadržaj zapisnika sa poslednje sednice UO na kojoj su tri "režimska čoveka" nadglasali dva predstavnika Klinike, odnosno, doneli odluku da se, umesto sadašnjeg direktora Dragana Ilića, za direktora predloži Libija Dimitrijević Tanasković.

- Na toj sednici predsednik UO Zoran Maričić je, na našu primedbu da njihov kandidat svojim kvalitetima ne može "ni da priđe" doktoru Iliću, da nema ni znanje, ni zvanje, ni iskustvo u rukovođenju ovakvom ustanovom - rekao da stručna i naučna zvanja nisu važna za obavljanje funkcije direktora (!?), kao i da "menadžerske sposobnosti ne možemo procenjivati ako ih kandidati nemaju". Pa na osnovu čega onda da glasamo - rekla je Mila Paunić, lekar Studentske poliklinike.

Ona je istakla da je za lekare ove ustanove ovo apsolutno neprihvatljivo i da od Skupštine grada zahtevaju da ne prihvati predlog za novog direktora.

- Želimo ovo da shvatimo kao jednu grešku koju je napravila gradska vlast, a koju bi trebalo ispraviti. Mi ne želimo da pravimo probleme, iako smo razmišljali o još nekim načinima protesta, već želimo da im dozvolimo da pokažu koliko su demokratični - rekla je Paunićka, dodavši da bi smenjivanje Ilića dovelo do degradacije Klinike.

"Mama" Rada

Zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović, juče je na svojoj redovnoj konferenciji u Skupštini grada, o dešavanjima u domovima zdravlja roditeljski prokomentarisala: "Nije to ništa važno. Uvek se malo uznemire kad se dešavaju ovakve stvari, ali se posle smire. Videćemo da li je ovo bio dobar izbor."

- Sada smo svedoci da oni koji su pozvani da štite zakonitost i instituciju konkursa govore o postavljanju i smenjivanju, a istovremeno naglašavaju transparentnost konkursa i oštru kontrolu rada!!! Te dve stvari jednostavno ne idu jedna sa drugom.

Sve se, dakle, svodi na princip: "Imate konkurs, gospodo lekari, a mi ćemo i dalje postavljati one za koje se dogovorimo", čime od nas svih na najdrskiji mogući način prave obične majmune - istakao je Cvetić.

Favorit koji otpada

Predstavnici Studentske poliklinike kažu da su 28. maja bili kod sekretara za zdravlje Snežane Stevanović da razgovaraju o ovo problemu, i da im je ona rekla sledeće da je Studentska poliklinika najbolja zdravstvena ustanova u Beogradu.

"Vaša kuća je besprekorno vođena i vi ste jedina zdravstvena ustanova za koju nemam nijednu prijavu, tužbu, prigovor, bilo šta ružno, čak ni trač. Ali ja tu ništa ne mogu, drugi odlučuju... Vašem direktoru nemam ništa da prigovorim, on je moj favorit", rekla je tada lekarima Stevanovićka.

Izvor