RESAVICA - Nezadovoljstvo rudara „Rembasa“ raste jer brojni problemi koji ih pritiskaju već četiri godine ne samo da se ne rešavaju već se umnožavaju. Rudari su za ponedeljak najavili jednosatni prekid proizvodnje jer poslednje dve isplate zarada nisu bile potpune. Rudarima je zakidan deo zarade, koji je pod administrativnom zabranom. Na taj način krediti ili obaveze rudara nisu pokriveni pa su oni morali od smanjenih zarada da servisiraju obaveze.
Rudarima već godinu dana nisu uplaćivani doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje i od 1. jula neće moći da se leče oni i njihove porodice, kao ni da dobijaju naknadu za bolovanje duže od mesec dana.
- Tražimo od ministra energetike Aleksandra Popovića da raskrinka ugljenu mafiju. Rudnici su na izdisaju, ne rade jer nema repromaterijala, a samo u „Rembasu’’ je za poslednjih godinu dana 75.000 tona uglja data na kompenzacije po raznim osnovama. Sumnjamo da je reč o nepovoljnim ugovorima za kupovinu automobila, kompjutera ili ostalih nepotrebnih stvari, dok u proizvodnji nemamo osnovni repromaterijal. Radnicima se u uglju isplaćuju zaostale naknade za bolovanja. Sve to obara vrednost našeg priozvoda i onemogućava nas da zaradimo za život - ističe predsednik Samostalnog sindikata „Rembasa’’ Zvonko Žnider.
Jedan od izvora zebnji je i predstojeća i već duže vreme najavljivama privatizacija. Prema programu restrukturiranja rudnika od 4.500 zaposlenih, tehnološki višak je njih 1.700. Rok za sprovođenje tog programa ističe za mesec dana, a dugovanja i višak zaposlenih nisu rešeni.
- Ukoliko Vlada Srbije ne usvoji startegiju privatizacije rudnika, koja predviđa isplatu tri bruto zarade po godini staža ili oko 100.000 dinara, zaposleni u devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji započeće generalni štrajk i blokiraće autoput Beogard - Niš, a krajnji cilj biće sprečavanje privatizacije - najavio je Zvonko Žnider.
Sindikat zahteva da garant isplate otpremnina bude Vlada a da socijalni program bude obavezan deo tenderske dokumentacije, kao i da se obavi usaglašavanje novog Kolektivnog ugovora za Zakonom o radu.
- Ukoliko Vlada ne usvoji strategiju, koju je po njenom i nalogu Agencije za privatizaciju izradila agencija „Faktis’’, sprečićemo privatizaciju. Ono što je se dogodilo u Boru je dečja igra šta smo spremni da napravimo. Rudari su uplašeni jer sumnjaju da Vlada želi da ugasi rudnike. Imamo informaciju da će Vlada, da bi privukla kupce, otpisati dugovanja i „našminkati’’ finansijsko stanje u rudnicima. To je blago rečeno bežanje od odgovornosti za gašenje rudnika jer prepuštaju drugome da to obavi - objašnjava Žnider.
On kaže da u vlasništvu rudnika nisu samo jame i kopovi već i desetine hiljada hektara šuma, kao i hiljadu stanova u kojima su rudari.
- Nama je sada onemogućeno da ih otkupimo, ali borićemo se da ne uđu u privatizaciju, već da budu ponuđeni na prodaju porodicama koje stanuju u njima - najavljuje Zvonko Žnider.

Mogući kupci
- Smatramo da bi za rudare i rudnike bilo najpovoljnije da ih kupi češka kompanija „Moravija“ jer je reč o kompaniji koja se bavi proizvodnjom uglja i struje. Bugarska kompanija je već ugasila rudnike koje je kupila u toj državi, a sada ih interesuju naši rudnici. Indijski „Mital“ se loše pokazao u Kraljevu - kaže Zvonko Žnider.

Izvor