BEOGRAD - Ruska kompanija "Lukoil-Beopetrol" mogla bi da za nekoliko miliona evra olakša svoj budžet jer su je oko 40 zaposlenih tužili zbog isplate otpremnina, nižih od predviđenih i ovih dana dobijaju sporove na sudu. Radnica iz Niša je prva koja je dobila Ruse na sudu, pa će ova strana kompanija morati da na već isplaćenih pola miliona dinara doda još 700.000 dinara. Zvaničnici "Lukoil-Beopetrola" kažu da presuda nije pravosnažna i da će se žaliti jer nije reč o otpremninama već naknadi za odlazak iz firme, što ne predviđa iste novčane iznose.

Miomir Glintić, predsednik Sindikata prodavaca "Lukoil-Beopetrola", kaže da bi zbog ovog spora mogla da reaguje i država jer ruska kompanija krši kupoprodajni ugovor koji je potpisan 2003. godine s važenjem do oktobra 2008. godine.

Radnici se pozivaju na kupoprodajni ugovor za "Beopetrol", koji predviđa isplatu otpremnina ako dođe do saglasnog napuštanja firme. Oni kažu da su ih nadležni doveli u zabludu jer im nisu isplaćivali otpremnine, već naknade za odlazak iz firme, koje su odredili nadležni iz firme, pa su oštećeni za više stotina hiljada dinara. Kao dokaz da sve nije bilo čisto oni navode da su pojedini radnici dobijali "prave otpremnine".

Plamen Popov, generalni direktor "Lukoil-Beoeptrola", kaže da su radnici dobrovoljno želeli da napuste firmu i u tom slučaju ne važe odredbe kupoprodajnog ugovora i Pojedinačnog kolektivnog ugovora o isplati otpremnina. "Mi te ljude nismo proglasili viškom, već su oni hteli da odu iz preduzeća. Nisu svi radnici podjednako vredni firmi, pa otuda razlike u naknadama", naglašava Popov.

Glintić kaže da je isplata otpremnina samo deo loših poteza poslovodstva. Zbog smanjivanja zarada za maj od 20 do 25 odsto svih šest sindikata zapretilo je štrajkom za 20. jul, ako im se "razlika" ne uplati do 16. jula. Kao dodatni zahtevi navode se smanjivanje nerealnih planova prodaje na pumpama, vraćanje i isplata zaostalih dnevnica vozačima cisterni, utvrđivanje tačnog broja zaposlenih za svako radno mesto, dostavljanje izveštaja o poslovanju, kao i prihvatanje primedbi na novi kolektivni ugovor.
Popov ističe da će razlika u platama biti isplaćena tek kada firma bude "u
plusu" i da takav obračun zarada omogućava i kupoprodajni ugovor i postojeći propisi, pa čak i smanjivanje zarada na "minimalac". Razgovaramo sa sindikatima, dodao je on i sve će biti sređeno.

SRBIJA KRIVA

Glintić kaže da je previše nerazumnih poslovnih poteza da bi se radnici kažnjavali smanjivanjem plata. "Na primer, sklopljen je ugovor sa firmom GPS o sakupljanju pazara i obezbeđenju po deset puta većoj ceni od tržišne. Mnogo više bi se uštedelo promenom ugovora o obezbeđenju i obračunu plata, otpuštanjem nepotrebnih radnika, izdavanjem poslovnog prostora i pumpi koje se ne koriste. Predsednik Upravnog odbora prima platu od 2.000 evra, a ne dolazi na posao. Osim toga za neke poslove angažuju se vojni penzioneri - navodi Glintić. Na pitanje da li je moguće da gigant kakav je "Lukoil" posluje loše Popov kaže da na nepovoljne rezultate ne utiču poslovne odluke, već uslovi za poslovanje u Srbiji. Reč je o primedbama nereprezentativnih sindikata koje su paušalne", kaže Popov.
Izvor