LAZAREVAC - Šest radnika na površinskom kopu "Tamnava - Istočno polje" Rudarskog basena "Kolubara" lakše je povređeno u požaru. U požaru, do kojeg je došlo preksinoć oko 19 sati na bageru "glodar 1" povređeni su radnici Milan Milutinović (51), Željko Marić (37), Vladimir Dimitrijević (42), Zoran Krsmanović (49), Marko Popović (25) i Vladimir Dražebić (43). Oni su se otrovali ugljen-monoksidom prilikom gašenja požara ručnim protivpožarnim aparatima.

Nakon ukazane prve pomoći zbog lakšeg trovanja ugljen-monoksidom, oni su pušteni na kućno lečenje. Prema prvim nalazima istrage, do požara je došlo na "kontakteru" - delu bagera kojim se on spaja na električnu mrežu. Najverovatniji uzrok požara su visoke temperature od preko 35 stepeni Celzijusa, ali i činjenica da taj deo bagera nije menjan desetak godina. Šteta se procenjuje na oko 80.000 dinara, a istragu vode inspektori protivpožarne zaštite. Rukovodilac HTZ službe na "Tamnavi-Istočnom polju" Miroslav Rosić kaže da bi šteta na bageru bila mnogo veća da posada nije na vreme uočila požar. U toku gašenja oni su upotrebili osam priručnih protivpožarnih aparata. Prema njegovim rečima, vatrogasna ekipa koja radi u sklopu rudnika stigla je na mesto požara u roku od deset minuta, ali nije imala posla, jer su požrtvovani radnici već ugasili vatru.

Prema rečima električara, koji je prvi uočio vatru na bageru, Željka Marića (37) gašenje požara otežavala je visoka temperatura vazduha i gust i otrovni dim koji je kuljao iz elektropostrojenja.

- Ulazili smo u postrojenje samo na po desetak sekundi, koliko nam je bilo potrebno da ispraznimo ručni protivpožarni aparat. Srećom, brzo smo se snašli i u gustom dimu pronašli tačno mesto izbijanja požara. Zbog peckanja u grlu i grudima prevezeni smo u ambulantu u Velikim Crljenima, ali se sada dobro osećamo. U pitanju je bio, pre svega, veliki strah jer su zbog sličnih požara već padali bageri u rudniku "Kolubara", izjavio je Marić.

Izvor