Zaposleni u „Lukoil-Beopetrolu” započinju štrajk, jer su, umesto da im menadžment isplati zaostale zarade, za jun opet dobili umanjene plate

Zaposleni u naftnoj kompaniji „Lukoil-Beopetrol” započeće u petak jednočasovni štrajk upozorenja jer rukovodstvo ove kuće do juče nije uplatilo zaostale zarade. Naprotiv, radnici su i za jun, kako je juče potvrđeno, dobili umanjene plate za 20, odnosno 25 odsto, uz objašnjenje da „većinski vlasnik nije u mogućnosti da sam i dalje snosi teret gubitaka, već ga mora ravnopravno podeliti”. Prema rečima Miomira Glintića, predstavnika Sindikata prodavaca „Lukoil-Beopetrola”, pošto ni produženi rok za uplatu zaostalih plata nadležnima nije bio dovoljan, radnici su odlučili da počnu štrajk. Prvog dana na jedan sat prestaće točenje goriva, cisterne neće razvoziti robu, a očekuje se da i administracija podrži ovaj protest.

Ukoliko ni to ne bude bila dovoljna opomena menadžmentu, radnici će stupiti u generalni štrajk, tražeći da im se objasni ko je zapravo kriv za loše poslovanje kompanije. Gde završava novac od prodaje i kako je moguće da jedino „Lukoil” od svih drugih naftnih kompanija koje su u međuvremenu došle u Srbiju ima gubitke, a jedini je kupovinom „Beopetrola” „dobio sve na tacni” – pumpe, rezervoare, razvijenu prodajnu mrežu. Pri tom je reč o drugoj kompaniji u svetu po rezervama nafte.

Radnici će zahtevati od menadžmenta i da im se objasni zašto se za tri i po godine, otkako je „Lukoil” kupio „Beopetrol”, promenilo čak pet direktora i tražiti na uvid rezultate njihovog poslovanja, kako se sav teret ne bi prebacio samo na trenutno aktuelnog prvog čoveka kompanije Plamena Popova.

Traži se i odgovor po kom osnovu „Lukoil” angažuje vojne penzionere za rad u administraciji, a za plate zaposlenih nema para. Imajući sve to u vidu, postavlja se pitanje kako je moguće da jedan prevodilac sa ruskog jezika u „Lukoilu” mesečno zaradi 168.000 dinara.

Takođe je nedopustivo, ukoliko su rezultati poslovanja zaista tako loši kako tvrdi menadžment, da budžet direktora i njegovih saradnika iznosi 62.000 evra mesečno, kao i da se broj zaposlenih sa 116 poveća na čak 240.

Glintić ističe da je menadžment prošle nedelje obilazio benzinske stanice pozivajući radnike da odustanu od najavljenog štrajka, ali bez uspeha. Pored ostalog i zato što su prodavcima neosnovano podignute norme toliko da malo ko može da ih ispuni, što je, tvrdi, opet tendenciozno urađeno. Jer, svako onaj ko ne ispuni „propisano”, dodatno bude zakinut.

Posle najnovijeg umanjenja radnik na benzinskoj stanici umesto 32.000 prima u proseku oko 26.000 dinara, a poslodavac se kupoprodajnim ugovorom obavezao da pet godina neće smanjivati plate, već će ih povećavati dva puta godišnje, u skladu s rastom cena na malo.
Iz izvora bliskih vladi saznaje se da je „Lukoil” došao na ovo tržište uz obećanje da će za njega uvoz derivata biti slobodan, što se nije dogodilo, te da je to jedan od razloga lošeg poslovanja. Otud i spekulacije da bi „Beopetrol” uskoro mogao dobiti novog vlasnika – ruski „Gasprom”.

Izvor