Najava "zamrzavanja" plata zaposlenima u javnim službama apsolutno je neprihvatljiva za radnike u obrazovanju, a verovatno i u ostalim javnim službama, rekao je danas predsednik Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.
"Zamrzavanjem" plata na novembraskom nivou, kako je najavio ministar finansija Mirko Cvetković, naročito bi bili pogođeni pomoćni radnici, domari i ostalo nenastavno osoblje, čije plate ozbiljno zaostaju za platama kolega iste stručne spreme u drugim javnim službama, rekao je Pavlović.
"Već u avgustu treba otvoriti pregovore o ovoj temi, pa ukoliko vlada i dalje ostane pri svom stavu, organizovaćemo zajednički štrajk", najavio je Pavlović, podsetivši da je sindikat već podneo predlog novih koeficijenata za zaposlene u obrazovanju.
Pavlović je rekao da je sada prosečna plata u obrazovanju 28.390 dinara, za pet procenata veća od proseka u Srbiji, istakavši da će prosek plate u novembru, sa svim povećanjima na osnovu cene rada i koeficijenata, biti oko 32.000 dinara.
Na konferenciji je rečeno i da je protiv sekretara novoformiranog Sindikata obrazovanja Beograda Slobodana Brajkovića podneta krivična prijava, zbog falsifikovanja službenih isprava i zadržavanja pečata.

Izvor