LESKOVAC - Radnici "Mašinoteksa", zbog neispunjavanja obaveza većinskog vlasnika iz kupoprodajnog ugovora, odnosno neisplaćivanja zarada, već pune tri godine štrajkuju. Oni ističu da je proizvodnja u ovom kolektivu bila nakratko pokrenuta posle privatizacije početkom 2003. godine, ali da je ona od 22. jula 2004. obustavljena. Saša Zdravković, radnik "Mašinoteksa", kaže da je štrajk započet zbog neizmirenih obaveza prema radnicima, po osnovu zarade i poreza i doprinosa.

- Mi smo tada, još daleke 2004. godine, stupili u štrajk zbog neisplaćenih sedam zarada i nemogućnosti da overimo zdravstvene knjižice. Sada imamo još veći problem, jer je vlasnik otpustio 22 radnika mimo zakona. Odjavio ih je protivzakonito jer im nije povezao ni radni staž. Inspekcija rada mu je naložila da ih vrati na posao, ali on to nije učinio. Pored toga, preti s još 17 otkaza. Kao da mu niko u ovoj državi ništa ne može - ističe Zdravković.

Radnici kažu da pre privatizacije nijedna mašina nije otuđena, a sada nema nijedne u proizvodnim pogonima, koji izgledaju sablasno. Oni smatraju da i Agencija za privatizaciju, odnosno sektor kontrole, nije obavio svoj posao korektno. Ukupno je u ovom kolektivu izvršeno 13 kontrola.

- Na dvanaest kontrola konstatovano je da nema kontinuiteta proizvodnje, međutim, prilikom famozne "trinaeste" kontrole revizor je dao ocenu da je uspostavljen kontinuitet proizvodnje. Ocena je data na osnovu lažnih ugovora o izradi kontejnera i alata koje je većinski vlasnik prezentovao Agenciji. I kada bismo imali celokupnu mašinsku liniju, ne možemo da izradimo toliki broj kontejnera. Za prvi mesec je bilo planirano 100, kao uhodavanje, a zatim po 300 mesečno. Toliko ne možemo da uradimo za godinu dana, a kamoli za mesec, pogotovo bez ijedne mašine - objašnjava Zdravković.
Zaposleni pričaju da su dve godine pokušavali da dokažu da dokapitalizacija nije urađena po zakonu.

- Na našu inicijativu, Policijska uprava u Leskovcu podnela je krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja dokumentacije. Krivična prijava je podneta oktobra 2004. godine, međutim, iz ko zna kojih razloga, optužnica je stajala u fioci dve godine, i tek onda procesuirana. Utvrđeno je da je falsifikovana faktura oko dokapitalizacije, od preko milion dinara. Većinski vlasnik je prijavio da je uložio 1,6 miliona dinara u firmu, od čega je milion dinara zadržao za sebe. Kada će se doneti presuda videćemo - kažu radnici "Mašinoteksa".

I pored više pokušaja da stupimo u kontakt s Blagojem Ilićem, većinskim vlasnikom ove firme, to nije bilo izvodljivo jer, kažu, ne dolazi u kolektiv. Prema nezvaničnim informacijama, on se nalazi na lečenju u vranjskoj bolnici.
"Mašinoteks" je prodat početkom 2003. godine za 3,7 miliona dinara. Pre privatizacije u njemu je bilo zaposleno oko 100, a sada se vodi kao zaposleno sedamdesetak radnika.

Izvor