KRAGUJEVAC - Radnici kragujevačke fabrike "Zastava" tvrde da je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić rešio da ih dovede do prosjačkog štapa. Ministar Dinkić, kako kažu, odlučan je u nameri da do kraja avgusta ugasi "Zastavin" Zavod za zapošljavanje radnika.

- Dinkić preti da će podneti ostavku, pa i srušiti Vladu, ukoliko njegov predlog o ukidanju "Zastavinog" Zavoda za zapošljavanje ne bude prihvaćen, ili mimo njegove saglasnosti Vlada prihvati neko drugo rešenje. Mi, kragujevački sindikalci, to sigurno nećemo dozvoliti, jer ćemo organizovati proteste i blokade puteva - ogorčeni su članovi "Zastavinog" sindikata.

Posle dekomponovanja "Zastave" 2001. godine, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje završilo je više od devet hiljada radnika za koje nije bilo posla. Neki su u međuvremenu uzeli otpremnine i otišli. Mali broj njih našao je novi posao, pa je tako na popisu prekobrojnih radnika "Zastave" danas ostalo 4.412 ljudi. Njihova primanja finansira država. Mesečno dobijaju apanažu, koja iznosi 45 odsto od zarada koje bi imali na svojim radnim mestima.

Ministar ekonomije ne prihvata da "Zastavin" zavod postoji i posle 31. avgusta, a iza takvog stava sindikalci vide nameru da "Zastava" ode u stečaj, a radnici na ulicu.
- Nema pravnog osnova za ukidanje Zavoda. Pre šest godina, Vlada DOS potpisala je sporazum sa sindikatima i poslovodstvom "Zastave" da će rešiti sudbinu svakog radnika pojedinačno. Ono što Dinkić sada nudi je neprihvatljivo - kaže Goran Milić, predsednik Gradskog odbora metalaca Kragujevca i nastavlja:
- Obratićemo se Ustavnom sudu Srbije i zatražiti zaštitu zakonitosti Sporazuma o restrukturiranju i transformaciji bivše Grupe "Zastava" kojim je, između ostalog, u leto 2001. formirano i društvo "Zastava zapošljavanje i obrazovanje". Ukoliko Vlada ipak prihvati stav ministra Dinkića i odluči da ovog leta ugasi ZO, tužićemo državu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. Istovremeno, izvešćemo radnike sa evidencije Zavoda i zaposlene u ostalim "Zastavinim" fabrikama na ulice i krenuti u masovne proteste - tvrde sindikalci.

Najvećoj grupi prekobrojnih radnika s evidencije ZO, onima koji imaju više od 10 godina staža, Dinkić nudi otpremnine od po prosečnih 160 evra po godini staža. Sindikalci zahtevaju od Vlade da se radnicima obezbedi posao i predlog mera za programe samozapošljavanja, ili ravnopravan status radnicima iz ostalih društava "Zastave". To znači da očekuju da minimalna otpremnina za one koji dobrovoljno napuštaju ZO mora da bude u visini od tri stotine evra, koliko je fabrika obezbeđivala svojim radnicima.
Sindikati i radnici poručuju da neće pristati ni na kakve ucene i pritiske.

- Ne može ni Dinkić protiv zakona, ma šta umišljao. Gašenje ZO destabilizovalo bi "Zastavu" i grad Kragujevac, pa i državu - kaže Milić.

Izvor