KRAGUJEVAC - Više od 2.000 radnika „Zastava zapošljavanja i obrazovanja“ protestovalo je juče kod hale „Jezero“ zbog odluke vlade da ugasi ovo društvo. Nezadovoljni radnici predvođeni sindikatom metalaca Kragujevca, zahtevaju od vlade da im obezbedi povratak u fabriku i nova radna mesta. Posle protesta, radnici su blokirali magistralni put Kragujevac-Batočina, i to samo stotinak metara od sedišta Gradskog odbora G17 plus.
- Ovde nas je Koštunica zvao da glasamo za njega. Ovde je i sedište G17 plus. Ovde danas protestujemo. Božidar Đelić nas je pre šest godina ucenio i rekao ZZO je dobar za vas. Gospodin Bogićević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, pre dva meseca najavio je da očekuje „dolazak“ 10.000 radnika koji će ostati bez posla - rekao je Goran Milić, predsednik sindikata metalaca Kragujevca.

- Đelić i Dinkić su nas slagali. Oni su tvorci ZZO-a. I pre šest godina bilo nas je ovoliko. Pretili su nam tada ili da idemo na ZZO ili stečaj „Zastave“. Mi smo verovali vladi i prihvatili ZZO - rekao je Čedomir Pajević predsednik sindikata ZZO-a.
Svi sindikati Kragujevca, predstavnici metalaca, Fabrike automobila, Komunalnih delatnosti, ASNS izrazili su jedinstven stav da ZZO ne sme da se ugasi 31. avgusta.

- Hoćemo posao, a ne milostinju - poručili su sa igrališta pored hale „Jezero“.
Policijske kamere su snimale, a sindikalci su insistirali da se upravo tu na sportskom terenu okupe svi oni koji su danas došli da dignu svoj glas protiv odluke vlade. Ogorčeni na Dinkića, radnici su optužili aktuelnog ministra ekonomije da manipuliše javnim mnjenjem i tvrdi da je na njih potrošeno 100 miliona evra.

- Taj novac država je mogla da usmeri u nova radna mesta. Obećali su nove fabrike, nova preduzeća, fabriku duvana, sve je bila laž. Zašto Dinkić ne da narodu da glasa o platama onih 250 poslanika. Ne sme jer zna da im narod ne bi dao onolike plate - poručili su okupljeni radnici.
Stanica Sokolović, bivša radnica Fabrike Automobili, kaže da nema novca ni za sahranu.

- Čeka me konopac i smrt. Pune 22 godine sam radila u fabrici. Ni dana nisam izostala, ni dinar nisam uzela, a da ga nisam zaradila. Za 22 godine samo sam jednom koristila godišnji odmor. Pre šest godina rekli su mi da ću ostati u fabrici, a onda su mi poturili ugovor. Danas moja porodica ni za sahranu neće imati para. Koga briga za sve koji su se porazbolevali, za one koji su umrli, za one koji su se obesili - kuka Stanica.
Protest i polusatna blokada magistralnog puta prema Batočini prošli su bez incidenata. Primetno je bilo prisustvo većeg broja policajaca u uniformi i civilu, ali većeg posla za njih nije bilo. Već u sredu radnici Zastave“ okupiće se pred Skupštinom grada. Za 27. avgust najavljen je odlazak najmanje stotinu autobusa za Beograd.

OTPREMNINE 250 EVRA PO GODINI STAŽA

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja još jednom je pozvalo radnike „Zastave“ da do 27. avgusta iskoriste pravo na isplatu stimulativnih otpremnina, s obzirom na to da je Vlada Srbije donela odluku da do 31. avgusta prestane sa finansiranjem ove firme. U saopštenju resornog ministarstva kaže se da je radnicima ZZO ponuđena otpremninu od 250 evra po godini radnog staža, što u proseku iznosi 6.500 evra za svakog zaposlenog, odnosno blizu 10.000 evra za one najstarije.

Izvor