KRAGUJEVAC - Naterani odlukom vlade da se 31. avgusta prestane sa finansiranjem „Zastava zapošljavanja i obrazovanja“, radnici ovog društva već danima strpljivo se izjašnjavaju za raskid radnog odnosa.

Do sada se za odlazak sa evidencije ZZO izjasnilo oko 2.400 radnika, prinuđenih da prihvate otpremnine od po 250 evra po godini staža koliko vlada ultimativno nudi, ali isključivo do 27. avgusta.
- Ne možemo da utičemo na odluku radnika da prihvate ono što vlada nudi. Međutim, suočićemo se sa problemom šta sa onima koji i pored uzetih otpremnina neće znati šta da rade - izjavio je za Sinu Čedomir Pajević, predsednik sindikalne organizacije ZZO.

Pajević dodaje da je na evidenciji ZZO bilo 4.412 radnika, od kojih je veliki broj bračnih parova. Jednim potezom oni će ostati bez budućnosti.


- Imamo hiljadu invalida. Ako bismo sada sve radnike uputili na lekarski pregled, taj broj bi sigurno bio dvostruko veći. Oni su jednostavno „pukli“. Većina radnika nema zemlju, nema čak ni rešeno stambeno pitanje. Setimo se, u „Zastavu“ su dovođeni radnici iz Crne Gore, sa Kosova i Metohije, juga Srbije, Sandžaka. Deca su se rađala ovde, i ja se otvoreno plašim da Kragujevcu preti porast kriminala i porodične tragedije - ogorčeno govori Pajević.

On je demantovao navode pojedinih medija da su sindikalci nagovarali radnike da se ne izjašnjavaju.
- U gradu se zna ko to radi. Mi još jednom upozoravamo da su na evideniciji ZZO radnici starosti oko pedeset godina. Reč je o ljudima koje je „pojela tranzicija“, a sada njih niko neće da zaposli. Socijalna karta mora da se uradi, ali to ne može sindikat i za to je potrebno vreme - rekao je Pajević.
Poslednji rok za izjašnjavanje za odlazak sa evidencije ZZO uz stimulativne otpremnine od po 250 evra ističe danas u 17 sati.

NEIZVESNA SUDBINA

U Šumadiji se od početka ove godine dogodilo 37 samoubistava, od kojih je 17 na području Kragujevca. Poslednje je zabeleženo pre desetak dana u prigradskom naselju, kada se starac od 75 godina polio benzinom i tako sebi prekratio život.
U ovom regionu, prema statističkim podacima, ima oko 36.000 nezaposlenih, od kojih samo u Kragujevcu 24.000. Sudbina radnika koji su dovedeni pred svršen čin i koji su intenzivnom kampanjom aktuelne vlasti proglašeni neradnicima, ostaje neizvesna.

Izvor