KRUŠEVAC - Za više od hiljadu bivših radnika „Jastrepca“ u stečaju ugrožena je životna egzistencija, a među njima ima i onih sa teško obolelom decom kojoj roditelji nemaju čime da kupe lekove. Zbog petogodišnje agonije u koju su ih doveli stečajni upravnici, a „okončanje stečaja se odugovlači u nedogled kako bi četvorica iz Stečajne uprave, koji ništa ne rade, proćerdala još 4,5 miliona dinara“, Odbor za zaštitu prava bivših radnika „Jastrepca“ odlučio je da radnike pozove na radikalne mere. Početak oktobarskih nemira biće na petogodišnjicu uništavanja građevinskog preduzeća „Jastrebac“, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Veću Samostalnih sindikata za više opština sa sedištem u Kruševcu.

- Četvorici iz Stečajnog veća, kao i institucijama u lancu vođenja stečaja ide u prilog da se stečaj u „Jastrepcu“ što više produži, jer im je na ime plata, a ništa ne rade, preostalo da podele još 4,5 miliona dinara koje su oročili u Agrobanci. Jedan od stečajnih upravnika iz prethodne garniture stečaja, Milomir Milosavljević, nalazio se na funkciji direktora te banke, u kojoj je od oročenih sredstava „Jastrepca“ ostalo još 28 miliona dinara - kazao je predsednik Veća Samostalnih sindikata u Kruševcu Milenko Mihailović. On, kao i Živomir Radovanović, Milena Šćepanović i drugi iz Odbora za zaštitu prava bivših radnika „Jastrepca“ u stečaju upozorili su da oktobarski nemiri u Kruševcu mogu poprimiti veće dimenzije, jer je broj nevoljnika čije su firme u stečaju i onih koji su u procesu privatizacije ostali bez posla porastao na par desetina hiljada.

- Početkom oktobra navršava se pet godina od uništavanja imovine „Jastrepca“. Od kapitala koji je procenjivan na preko milijardu dinara ostao je samo delić, koji nije popisivan za rasprodaju, kao što je ogromna nezavršena zgrada na ,“Kosturnici“ u najstrožem centru grada za koju niko ne zna čija je, kao i kuća u Trsteniku. Upozoravali smo da u trenutku sprovođenja stečaja nije popisana cela imovina „Jastrepca“. Firma je tada vredela 30, a imala dugove 15 miliona maraka, kao i da su prema tadašnjoj proceni nedovršeni građevinski poslovi na deset lokacija u Kruševcu, Trsteniku i Brusu vredeli 256,5 miliona dinara, od čega 230 miliona samo u Kruševcu. Bilo je mnogo priča, a gotovo ništa od efekata. Digla se u opštini velika politička galama, ali od toga radnici nisu dobili gotovo ništa. Stečajni upravnici imaju nameru da u „Jastrepcu“ ostanu još četiri godine i plate primaju od kamate na oročena sredstva u Agrobanci - kazao je Milenko Mihailović.

U Veću samostalnih sindikata kažu da je protiv stečajnih upravnika podneta „krivična prijava koja je sa puno dokaza završila u Javnom tužilaštvu“. U Veću Sindikata i Odboru za zaštitu prava bivših radnika „Jastrepca“ u stečaju kažu da „većih dokaza za kriminal nema od toga što su samo za 20 radnika, koji su bili uz stečajne upravnike, sto odsto uplaćena sva potraživanja, dok za 1.300 ostalih nije uplaćeno gotovo ništa“.

- Ovo je kulminiralo. Više ne verujemo nikome. Došli smo do kraja - kazao je član Odbora za zaštitu prava bivših radnika „Jastrepca“ u stečaju Živomir Radovanović.

Izvor